ZONGULDAK'ta, Bülent Ecevit Üniversitesi'nce (BEÜ) yapılan ankete katılanların yüzde 61'i, "Öğrencilerin tutum ve davranışları, giyim ve alışkanlıkları kültürel ve sosyal değerlere uymamaktadır" önermesine katılmazken yüzde 25'i bu görüşe katıldığını bildirdi.
Üniversitenin Zonguldak'a etkileri ile farklı ekonomik, sosyal ve kültürel çevrelere mensup halkın üniversiteyi algılayış ve değerlendiriş biçimlerini ortaya koymak amacıyla fakülte ve yüksek okulların bulunduğu 11 mahallede anket çalışması yaptı. 22 kişilik bir ekiple toplam 811 kişi üzerinde yapılan anket verileri ve analizleri, 'BEÜ'nün Zonguldak'a Etkileri ve Şehrin Üniversite Algısı' kitabında yer aldı. Üniversitenin de tanıtıldığı kitapta ankete katılanlara, üniversiteye ilişkin ekonomik, demografik, sosyo-kültürel, sanatsal ve serbest zaman etkinlikleri gibi toplumsal değişim dinamikleri açısından algı değerlendirmesine yönelik önermeleri destekleyip desteklemedikleri soruldu.
ÖĞRENCİLERİN GİYİM VE ALIŞKANLIKLARI
Normların transformasyonu açısından algı değerlendirmesine ilişkin önermeler bölümünde katılımcılara yöneltilen, "Öğrencilerin tutum ve davranışları, giyim ve alışkanlıkları kültürel ve sosyal değerlere uymamaktadır" önermesi dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 61'i bu önermeye katılmadığını, yüzde 25'i ise katıldığını belirtti. Kitapta bu önermenin sonucuna ilişkin değerlendirmede, "Zonguldak halkının üniversite öğrencilerinin kente sosyal ve kültürel zenginlik kattığını düşündüğü ve bu anlamda onları kabullenerek olumladığı görülmektedir" denildi.
ÖĞRENCİLER SADECE YURTLARDA KALMAMALI
Yine kitaptaki bilgilere göre ankete katılanların yüzde 78'i, "Ailelerin yaşadığı yerlerde öğrenciye ev kiralanmamalı" önermesine karşı çıktı. Katılımcıların 84'ü, bir öğrenciyle komşu olmaktan rahatsız olmayacağını belirtirken, yüzde 77'si öğrencilerin sadece yurtlarda kalmalarına karşı çıktı. Yüzde 75'lik kesim, üniversitenin kentteki mordern yaşama katkı sağladığını düşünürken yüzde 72'lik bölüm de üniversitenin toplumsal ve kültürel değerlerin olumsuz değişmesine neden olmadığını belirtti.
Ankete katılanların yüzde 85'i, üniversitenin kentin ekonomik yaşamını olumlu etkilediğini, yüzde 56'sı ise işsizliğin azalmasına neden olduğunu belirtti. Yüzde 78'lik bölüm, üniversitenin gerçekleştirdiği kültürel ve sosyal etkinliklerin sosyal yaşama katkı sağladığını ve bu sayede kente sosyal ve kültürel bir canlılık geldiğini belirtti. Yüzde 74'lük kesim, üniversitenin büyümesi sayesinde Zonguldak'ın da büyüyüp geliştiğini ifade etti.
KENT VE ÜNİVERSİTE GÜÇLÜ BİR ETKİLEŞİM İÇİNDE
Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır, şehrin üniversiteyi nasıl algıladığına ilişkin yapılan araştırmanın sonucunda, genel olarak halkın üniversite ile ilgili olumlu görüşlere sahip olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sankır, "Zonguldak halkı, üniversitenin kente ekonomik, sosyal ve kültürel katkılarının farkında. Üniversitenin daha da gelişmesini, büyümesini istiyor. Ayrıca üniversitenin çalışmalarıyla kentin tanıtılmasına yardımcı olmasını bekliyor. Üniversitenin gelişmesinin, büyümesinin kentin gelişmesi büyümesine katkı sağlaycığını bilen halk, bu yöndeki çalışmaları olumlu buluyor" dedi.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer de çalışma sonunda, kent ve üniversitenin karşılıklı güçlü bir etkileşim içinde olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Rektör Özer, bu çalışmayı her yıl tekrarlayacaklarını ve diğer bölgelerde de uygulayacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Özer, Zonguldak'ta göç ve intihar vakalarını inceleyen iki çalışma daha yaptıklarını, bunlarla ilgili saha çalışmalarının da bittiğini söyledi. Prof. Dr. Özer, üniversitenin kente duyarlı olduğunu göstermeye çalıştıklarını ifade etti.