TÜVTÜRK, Ankara'da trafiğe kayıtlı traktörlerin yüzde 85'inin araç muayenesinin yaptırılmadığını açıkladı.
Ankara'da trafik tescile kayıtlı 45 bine yakın traktörden bu yıl sadece yüzde 15'inin muayeneye getirildiğini açıkladı. Açıklamada, yasal zorunluluk olmasına rağmen muayeneye getirilmeyen araçların yüzde 85'in araç muayenesinden geçirilmediği 2013 yılında da aynı eğilimin devam ettiği vurgulandı.
TÜVTÜRK desteğiyle Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından 2012 yılında düzenlenen Tarım Araçlarının Güvenli Kullanım Çalıştayı'nda açıklanan rakamlara göre, her yıl Türkiye'de meydana gelen ortalama 2 bin 500 traktör kazasında yaklaşık 300 kişinin öldüğü belirtildi. EGM istatistiklerine göre traktör kazalarında karşılaşılan sürücü kusurları arasında dönüş kurallarına uymama, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymama ve aracın hızını hava ve trafik durumuna göre ayarlamamanın geldiği belirtildi.
TRAKTÖRLERDEKİ AĞIR KUSURLAR KAZA NEDENİ
İstatistiklere göre kazaların bir başka nedeni ise, traktörlerin düzenli bakımlarını ve muayenelerini yaptırmamaları gösterildi. Sürücü kusuru dışında araç kaynaklı kazalara bakıldığında yüzde 66'sının nedeni, traktörlerdeki far ve ışık donanımlardaki eksiklik, hareketli aksamlardaki kusurlar, fren ve lastik sorunları olarak belirlendi. Bu kusurların, araç muayene sırasında traktörlerde en çok tespit edilen ağır kusurlar ile paralellik gösterdiği öne sürüldü.
TRAFİKTEN YASAKLANABİLİYOR
Traktörlerin, trafiğe çıkmalarının ilk 3 yılından sonra 3 yılda bir muayeneye götürülmesi zorunluluğu olduğu hatırlatıldı. Traktör muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı da bulunuyor. Muayeneye zamanında götürülmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlenebiliyor ve bu araçlar trafikten yasaklanabiliyor.