Bedir ALTUNOK/KARS, () - TÜRKİYE- Ermenistan sınırına sıfır noktada bulunan Ani Ören Yeri'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Ani'yi çok önemsedikleri ve gelecekle ilgili projeler için geldiğini bildirdi. Vali Günay Özdemir de kazılarda çıkarılan toprağın üzerine atıldığı Selçuklular'dan kalma Şehristan'ı gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.
Kars kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta Arpaçay Nehri'nin Türkiye- Ermenistan sınırını çizdiği bölgede bulunan Ani Harabeleri'ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun'un incemele gezisine Vali Günay Özdemir ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay eşlik etti. Tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanan ve 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın feth ettiği Ani’de bugün toprak altındaki şifahane, hastane, kervansaray ve şehristan’ın gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara hız veriliyor.
Ani'nin sırlarını gün yüzüne çıkarmak için yapılan kazı çalışmalarını yerinde görmek için gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, kültür müdürlüğü ve müze yetkilileriyle yaptığı incelemenin ardından bir açıklama yaptı. Dursun, "Alanın tamamını nasıl değerlendireceğimizi, nasıl ayağa kaldıracağımızı, korumanın ne kadar daha çok devam etmesi gerektiğini beraberce gözlemledik. Ani'yi çok önemsiyoruz. Kars'ı kültür merkezi olarak Türkiye'nin önemli bir şehri olarak gördüğümüz için Ani'ye hem tarih öncesi dönemlerden başlamak üzere özellikle Selçukluların bölgeye girişleri, önemli bir merkez olarak burayı oluşturmaları bakımından, yine Ermenistan ile aramızdaki sınırı oluşturan bir kültür vadisi olması bakımından çok önemsiyoruz. Türkiye bu tür kültür varlıklarının bilincinde ve bu bilinci restorasyonlarla, korumalarla, konservarsyonlarla gelecek kuşaklara taşıma niyetinde. Bende bunu yerinde görmek, burada yapılan çalışmaları gözlemlemek ve buradaki çalışan arkadaşlara başarılar dilemek için geldim. Ben bakanlığımızın buraya verdiği önemi vurgulamak ve buradaki çalışmaları yerinde görmek daha çok genel stratejiler için geldim" diye konuştu.
VALİ ÖZDEMİR: ŞEHRİSTAN'I GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Vali Günay Özdemir de Ani’deki Katedral bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda devam edeceğini bildirdi. Kazı çalışmaları bittikten sonra Katedralın restorasyonuyla ilgili çalışmalara başlanacağını ifade eden Vali Özdemir, katedralin restorasyonuyla ilgili projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını belirtti. Selçuklular tarafından yapılan şifahane, hastane, kervansarayın çarşı gibi ortaya çıkarılacağını anlatan Vali Özdemir, "Ani’nin fethinden sonra Ani’deki medeniyetin, kurumsallaşmanın oluşmasında Selçuklular çok etkili olmuşlar. Ticari, sosyal, kültürel ve Ani’nin bölgenin merkezi olması anlamında Selçukluların çok büyük katkısı olduğunu görüyoruz. Bunlarında su yüzüne çıkarılması için gerekli çalışmaları devam ettiriyoruz. Selçukluların kurduğu Şehristan biliyorsunuz toprağın altında. Daha önce burada yapılan kazı çalışmalarından dolayı atılan topraklar var ve Şehristan şu anda atılan o toprakların altında. O Şehristanı da gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI