Kemal ATLAN-Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, () - AMERİKA Birleşik Devletleri (ABD) merkezli lojistik firması FedEx, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne eğitim amacıyla kullanılmak üzere bir Boeing 727-200F tipi uçak hibe etti. Eskişehir'e getirilen uçak, törenle üniversiteye devredildi.
Merkezi ABD'de bulunan FedEx firması tarafından, Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne, uçurulmadan yerde eğitim amacıyla kullanılmak üzere bir Boeing 727-200F tipi uçak ve uçakta mevcut bulunan 3 motora ilave olarak bir motor hibe edildi. Hibe edilmesine işadamı Hayrettin Yağız'ın öncülük ettiği uçak, 25 Nisan'dan itibaren Newark-Reykjavik-Londra-İstanbul-Eskişehir rotasını izleyerek bugün saat 11.00'de Anadolu Üniversitesi Havaalanı'na iniş yaptı. Uçak iniş yapmadan önce havaalanı üzerine 2 kez selamla uçuşunu gerçekleştirdi. Törende, piste inen uçağın iki tarafında duran Anadolu Üniversitesi'ne ait iki itfaiye aracından karşılıklı olarak su püskürtüldü. Karşılama amaçlı püskürtülen suların arasından geçen uçak, havaalanının önüne yaklaşarak durdu.
Uçağın Amerika'dan yaptığı son yolculuğunun masrafları işadamı Hayrettin Yağız, Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana ve MNG Havayolları tarafından, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki park ihtiyacı ise My Technic firması tarafından karşılandı. Uçağı teslim etmek üzere getiren uçuş mürettebatında FedEx Havacılık yetkilisi David P.Sutton, Kaptan Vincent la Forgia, Kaptan John Bianes ve Uçuş Mühendisi Chris Higgins yer aldı.
Uçağı karşılama törenine Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Naci Gündoğan, işadamı Hayrettin Yağız, öğretim üyeleri, öğrenciler ile çok sayıda kişi katıldı. Tören, klasik müzik dinletisi ve halkoyunları gösterileri ile başladı.
30 YILDIR HAVACILIK EĞİTİMİ VERİYOR
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Naci Gündoğan törende yaptığı konuşmada, hibe edilen uçağın yerde konuşlandırılacağını belirterek şunları söyledi:
"Hibe edilen uçağı eğitim programları kapsamında uygulamalı eğitim aracı olarak kullanma imkanına sahip olacağız. Söz konusu uçak, FedEx'in bir süre önce filosunda bulunan Boeing 727-200F tipi uçakları emekli etmeye başlamasından itibaren eğitim ve öğretim için bağışladığı 80'inci Boeing 727 kargo uçağı olma özelliğini taşıyor. Anadolu Üniversitesi yaklaşık 30 yıldır havacılık eğitimi veren bir kurum. Bu 30 yıl içerisinde Türkiye'de havacılık sektörünün her kademesinde kaptan pilotundan hostesine varana kadar havacılığın her kademesinde eleman yetiştirmiş üniversitedir. İnşallah bundan sonra çok daha fazla eleman yetiştirecek potansiyele ve kapasiteye sahip bir üniversite. Tabii ki eğitim dünyada en önemli yatırım. Getirisi en yüksek olan yatırım aslında. Yapılan bu yatırım inşallah en kısa sürede insan kaynağı olarak geri dönecek. Uçağın bağışı için katkısı olanların hepsine tek tek teşekkür ediyorum."
20 YIL PAKET TAŞIDI
FedEx Express Uçak Satın Alma ve Satış Direktörü David P. Sutton, hibe edilen 727-200F tipi uçağın 20 yıl boyunca müşteri paketlerini ABD içerisindeki farklı noktalara taşıyarak firmaya hizmet ettiğini söyledi. Sutton şunları kaydetti:
"FedEx, 2000 yılından bu yana emekli olan uçaklarını dünyanın çeşitli ülkelerine bağışlıyor olmaktan büyük gurur duyuyor. Türkiye'nin, ABD dışında eğitim amacıyla kargo uçağı alan altıncı ülke olmasından mutluluk duyuyoruz. Emekli 727'leri havacılık teknik okullarının yanı sıra havacılık müzeleri, kolluk kuvvetleri ve özel olağanüstü durum eğitimleri için havalimanlarının yangın bölümlerine bağışlıyoruz. Bu kargo uçaklarının bağışlanması sadece havacılık eğitim ve öğretimi için değil, aynı zamanda her emekli olan uçağın FedEx'in küresel filosuna yeni bir uçak katılabilmesi için fırsat yaratması nedeniyle de önem arz ediyor. Bu sayede, belli bir yaşı doldurmuş uçaklarımızı firmanın filo modernizasyonu programı çerçevesinde yakıt tüketimi açısından daha verimli kargo uçaklarıyla yeniliyoruz."
Törende, FedEx Express Uçak Satın Alma ve Satış Direktörü David P. Sutton, Rektör Prof.Dr. Gündoğan'a hibe ettikleri Boeing 727 uçağın maketini verdi. Prof.Dr. Naci Gündoğan da David P. Sutton'a camdan yapılmış bir uçak maketi hediye etti. Törende uçağın Anadolu Üniversitesi'ne bağışlanmasında katkısı olan işadamı Hayrettin Yağız'a ve uçağın Eskişehir'e getirilmesinde katkısı olanlara da birer plaket verildi.

KA-HT(EK/CK) (FOTOĞRAFLI)