Mehmet Halis İŞ/MİDYAT(Mardin), () - MARDİN Valiliği, Midyat İlçesi'nde kurulan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği’nin, kanuna aykırılık ve noksanlıkları giderilmediği gerekçesiyle Midyat Kaymakamlığı'nı uyardı. Bu uyarı üzerine Kaymakamlık, derneğin feshi için savcılığa başvurdu. Derneğin kurucu başkanı Mehmet Ali Aslan, kapatılmak istenmelerine tepki gösterdi.
Mardin'in Midyat İlçesi'nde Arap kökenli bazı vatandaşlar, 31 Aralık 2013 tarihinde Mehmet Ali Aslan'ın önderliğinde Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği'ni kurup çalışmalara başladı. Mardin Valiliği, derneğin kanuna aykırılıkları ve noksanlıkları bulunduğunu belirterek, Midyat Kaymakamlığı'na uyarıda bulundu. Midyat Kaymakamlığı da Cumhuriyet Başsavcılığı’na derneğin fesih için başvurdu. 
DERNEK ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR
Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği Kurucu Başkanı Mehmet Ali Aslan, dernek yönetimi ve bir grup vatandaşla birlikte dernek binası önünde kapatılma istemine tepki gösterdi. Eyleme katılanlar Arapça, 'Biz Arabız, hepimiz Allah'ın kulları Adem’in çocuklarıyız', 'Uyan Türkiye Arabı uyan dünya Arabı', 'Ben Arap oğlu Arabım' yazılı dövizler taşıdı. Aslan, Mardin Valiliği'nin Türkiye'de ilk olan Arap derneğine kapatma davası açtığını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye nüfusunun yüzde 10’una tekabül eden ve Türkiye’nin üçüncü büyük nüfusu, Mezopotamya’nın da ikinci büyük nüfusunu teşkil eden Arap nüfusunun örgütlenmesine bilinçli bir şekilde engeller çıkarılıyor. Nitelik ve nicelikte önemli bir konsensüs sağlama yolunda olan derneğimizin, farklı illerdeki ve farklı inançlardaki Arapları bir çatı altında toplama başarısındaki sinerjiyi dağıtmak isteyenler, kanuni zemini olmayan, bürokratik çelmelerle bizi sindirmek ve dağıtmak istiyorlar. Türkiye’de yaşayan Alevi, Sünni, Nusayri, Hıristiyan ve Müslüman tüm Arap kardeşlerimizi, insan haklarına saygılı ve duyarlı tüm insan kardeşlerimizi, Arapları ötekileştirmeye yönelik bu kapatma girişimini kınamaya davet ediyoruz.

FOTOĞRAFLI