Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından, 'Kur'an'ın Boyası, Ehl-i Beyt'in Mayası Birlikten Dirliğe' ana başlıklı iftar yemeği düzenlendi. İftar programına, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, Alevi Bektaşi Fedarasyonu eski başkanı Selahattin Özel, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı adına İlyas Üzüm, çok sayıda Alevi-Bektaşi temsilcisi, akademisyenler, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı. Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından akşam ezanıyla birlikte oruçlar açıldı. Programda sanatçı Nuray Hafiftaş mini bir konser verirken, iftar boyunca yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi. İftar yemeğinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de mesajı okundu.

"BU TUZAĞI ANCAK BU SOFRALARLA BOZABİLİRİZ"

"Bu iftar sofrası aynı zamanda idrak sofrası" diye konuşmasına başlayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Sofrada beraber olanların birliği idrak etme sofrası. Böylesine güzel bir buluşmayı sağlamış olmak kardeşliğimizin, birliğimizin ve bütünlüğümüzün idrakinde olmak demektir. Ne mutlu böyle idrak sofralarını paylaşanlara. Medeniyetimizin ve inancımızın kaynağı aynı. Hem coğrafyamızda, hem coğrafyamız dışında fay hattı oluşturmaya çalışanlar var. Bunu kaşıyanlar var. Bu tuzağı ancak bu sofralarla bozabiliriz" şeklinde konuştu.

"BİZ PARTİCİ BİR CUMHURBAŞKANI İSTEMİYORUZ"

Konuşmasında cumhurbaşkanlığı seçiminden de bahseden Vural, "MHP olarak bir cumhurbaşkanı adayını toplumumuza bir alternatif olarak sunduk. Biz şunu düşünüyoruz, partilerle, fikir gruplarıyla rekabet edeceğiz ama cumhurbaşkanı bizim aramızdaki maça girip top oynayan olmayacak, hakem olacak, herkese yakın olacak. Herkesin ulaşabileceği bir kimse olacak. Cumhurbaşkanını biz belirledik, topluma bir alternatif olarak sunduk. Ama genel başkanımızın bugün ifade ettiği gibi, cumhurbaşkanı adayımız sadece MHP'nin ilke ve esaslarıyla sınırlı değil. Bu ülkede başları da var, başka partilere gönül vermiş insanlar da var. O bakımdan biz partici bir cumhurbaşkanı istemiyoruz. Biz uzlaşma ve diyaloğu yapabilecek bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz, demokrasiden, hukuk devletinden, özgürlüklerden yana bir cumhurbaşkanı olsun diyoruz. Türk milletinin birliğini ve bütünlüğünü temsil etmeli, kurumların uyumlu olmasını sağlamalıdır. Biz böyle bir cumhurbaşkanı istiyoruz" dedi.

"SİYASİ DAR POLEMİKLERİMİZİ CUMHURBAŞKANLIĞINA TAŞIMAYALIM"

Oktay Vural konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her beraber, benim diyebileceğim, bizim diyebileceğimiz bir diyalog ve uzlaşıdan, bu uzlaşma arayışından daha güzel bir şey olabilir mi? Biz hukuk istiyoruz, biz adalet istiyoruz. Biz ne hükümete takoz, ne hükümetin noteri olsun istiyoruz. Biz sadece hukuk devletini çalıştıracak bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Biz bize birbirimizi kötüleyen 'bana oy veren, vermeyen, şucu, bucu' diyerek partileri birbirinin düşmanı haline getiren bir zihniyetin cumhurbaşkanlığına taşınmasını Türkiye için tehlikeli görüyoruz. Elbette bütün partilerden cumhurbaşkanı adayı olmak için çok değerli insanlar vardır. Ama gelin hep beraber parlamenter demokrasimizi çalıştıralım. Hepimizin cumhurbaşkanı diyelim. Siyasi dar polemiklerimizi cumhurbaşkanlığına taşımayalım. O bakımdan MHP olarak biz, cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu toplumun milli mutabakatına havale ettik. Arayışımız kavga, onu bunu yenmek değil. Ben cumhurbaşkanı arıyorum. Benim karşımda galibiyet alacak bir cumhurbaşkanı istemiyorum. Beni kavrayacak, beni kapsayacak bir zihniyetin cumhurbaşkanı olmasını istiyorum."

"SİYASİ YAKLAŞIMLAR BİRLEŞTİRİCİ OLMALI"

İftarın her yıl geleneksel olarak düzenlendiğini kaydeden Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da şunları söyledi:

"Ehl-i Beyti bu ülkenin toprağında, insanlarında bir maya olarak gördük. Çünkü Ehl-i Beyt sevgisi, Alevisi, Sünnisi hepsinin ortak değeri olarak ortaya çıkıyor. Tüm inanç gruplarını bir sofrada buluşturmaya çalıştık. Bu sofra gönül sofrası, rıza lokması oldu. Birlik saraylarından dolaşmadan muhabbet koridorlarında dolaşmak lazım. Burada bir koridor açmak istiyoruz. Alevisi, Sünnisi bir arada ortak yaşam değerleri üstünde buluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü İslam dünyasında büyük bir ateş yanıyor. Anadolu insanının İslam anlayışı umut verecek özellikle taşıyor."

Türkiye'deki Sünnilerin IŞİD zihniyetinde olmadığının altını çizen, Alevi Bektaşi Federasyonu eski başkanı Selahattin Özel, "Sivas katliamında, ne Maraş'ta, ne Çorum'da, ne Gazi'de 'Bunları Sünniler yaptı' demedik. Ağzımıza dahi almadık. Onları yapan caniler dedik. İşte peygamberin torununu öldüren bugünkü aynı zihniyet IŞİD'cilerdir. Ne yazık ki Türkiye'de de bunların uzantıları var. İşte biz tam bu noktada bu güç birliğini, Alevi ve Sünni kardeşliğini, daha da geliştirmemiz gerekiyor. Özgürce ibadetlerin yapılmasının koşulu bir arada olmaktan geliyor" dedi.

"ALEVİLER KAMİL İNSANLARDIR. KİME OY VERECEKLERİNİ BİLİRLER"

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirirken, "Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak da öyle görüyorum ki, ben hiç kimsenin Alevilere 'sen şuna oy ver, sen şuna oy ver' ya da 'oturalım konuşalım', 'biz Alevilere kimlere oy vereceğini söyleriz' şeklinde haddini aşan bir takım beyanlarda bulunmasını doğru bulmam. Aleviler kamil insanlardır. Kime oy vereceklerini bilirler. Onun için aleviler eskiden beri insan sevgisi ile dolu. Ve tanrıya insanı severek gidilebileceğine inanılan İslami anlayışın ismidir. Bu nedenden dolayı da halka duyduğumuz saygı ve sevgi sebebiyle, cumhurbaşkanlığı seçiminin bu ülkeye barışı huzuru kardeşliği ve insanlar arasında eşitliği getirmesini diliyoruz. Onlara eşit muamele yapabilecek olan birisinin getirilmesi dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum." dedi.

Programın ardından protokol sahneye çıkarak toplu bir şekilde fotoğraf çektirdi.

FOTOĞRAFLI