MUĞLA’nın Bodrum İlçesi, Turgutreis Beldesi’nde, 'Trablusgarp Fatihi' olarak anılan Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’in hayatı ve Türk Denizcilik Tarihi’nin ele alınacağı '2. Turgut Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Uluslararası Sempozyumu' başladı.
Adının verildiği Turgutreis Beldesi’nde, 1485 yılında doğduğu yazılı kaynaklarda da yer alan Amiral Turgut Reis’in, tarihi kişiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 1-4 Kasım 2013 tarihleri arasında sempozyum düzenlendi. Bilim Kurulu Başkanlığı'nı İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. Mim Kemal Öke’nin yaptığı sempozyumda akademisyen, araştırmacı, yüksek lisans ve doktora öğrencisi 150 kişinin katılımıyla 111 sunuşun yapılacağı bildirildi.
Turgutreis La Blanche Otel’de 3 gün boyunda 3 ayrı salonda aynı anda oturumlar düzenlenecek sempozyuma Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa’dan ve Kuzey Afrika’nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 20 araştırmacı ve bilim adamı da katıldı. İki yıl önce ilki düzenlenen sempozyumun bu yılki organizasyonunun uluslararası platforma taşındığı kaydedildi.
Turgureis Belediyesi ana sponsorluğunda, Marmara Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin akademik desteğiyle düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasında Turgutreis Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Dinçberk, “Turgutreis, Karabağ mahallemizde dünyaya gelmiş büyük bir denizcidir. Turgut Reis ana teması içinde oluşturulan ilk uluslararası sempozyumun beldemizde gerçekleştirilmesinden mutluluk duyuyorum. Amacımız, belde olarak ismini aldığımız Turgut Reis’in hayat hikayesini, Türk donanmasına neler kazandırdığını yeni kuşaklara anlatmak, doğru bilgiler öğrenmeleri sağlamak ve halkımızı aydınlatmaktır" dedi.
'BODRUM YÜZÜNÜ HEP DENİZE DÖNDÜ'
Bodrum’un tarihi boyunca yüzünü hep denize döndüğünü söyleyen Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kocadon ise "Birçok uygarlığa evsahipliği yapan Bodrum ilk kadın amiral Artesmisia’yı çıkarmıştır. Tarih Bodrum’da başlamıştır çünkü tarihin babası Herodot Bodrum doğumludur. Osmanlıya geldiğimizde Barbaros Paşa’dan sonra Türk denizciliğinde rol oynamış Turgut Reisimiz’in de Bodrumlu olduğunu bir kez daha belirmekten onur duyuyorum. Bodrum Osmanlı kadırgalarına evsahipliği yapmıştır. Denizcilikte süngerci ve balıkçı kayıkları üreten Bodrum, şu anda Akdeniz’de bir kuğu gibi süzülen Bodrum guletlerine dünya denizciliğine sunmuştur. Bu hepimizin gururudur" dedi.
'MUĞLA TÜRK DENİZCİLİĞİNDE ÖZEL BİR YERE SAHİP'
Amiral Turgut Reis’in Türk Denizcilik tarihine altın harflerle çok büyük başarılar yazdırdığına dikkati çeken Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan’ın ardından son konuşmayı Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer yaptı. Güvençer, "Turgut Reis Türk denizcilik tarihinin en önemli simalarından biri. Burada, tarihten ve bugünden yola çıkarak geleceğimize bilimsel anlamda katkı sunacak akademisyenlerimiz var. Turgut Reis’in, doğum yeri olan belde de hatırası dikkate alınarak anılması saygıya, takdir edilmeye değer" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından açılış oturumu yapıldı. Oturumda yer alan Türk Deniz Kuvvetleri eski komutanlarından emekli Oramiral Muzaffer Metin Ataç, 'Turgut Reis’i anmak' adlı bir sunum yaptı.
Sempozyumun açılışına MHP’li Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Bitez Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Çömez’in de aralarında yer aldığı yaklaşık 300 kişi katıldı.