Sinan HARMANCI/AMASYA, () - AMASYA'da 152 yıldır süren Ramazan geleneği bu yıl da devam edecek. Belediye bando ekibi 300 metre yükseklikteki Harşena Dağı'nda kent merkezinin duyabileceği şekilde iftar öncesi konser verecek.
Amasya Belediyesi Bandosu, bu yıl da Harşena Dağı’ndaki Amasya Kalesi’nden iftar öncesi konserler verecek. Şehrin en yüksek mevkii olan Amasya Kalesi’nden Belediye Bandosu'nun verdiği konserler halka aynı zamanda iftarın yalaştığını haber verecek. Bando bu yıl da iftardan bir saat önce konserlerine başlayacak. Bando üyeleri, Ramazan'a hazırlık için bugün Harşena Dağı’na çıkarak prova yaptı. Yaklaşık 1 saat süren provada bando, Ramazan ayı süresince çalacakları parçaları seslendirdi.
Bando Şefi 45 yaşındaki Osman Kiraz, yıllardır yapılan bir geleneği devam ettirdiklerini söyleyerek, "Tanıdık arkadaşlarımız bizden istekte bulunuyorlar. 'Şu parçayı bizim için çalar mısınız?' diyorlar, bizler de çalıyoruz. Vatandaşlar bizlere telefon aracılığıyla ulaşıyor. İsteklerde bulunuyorlar bizler de o doğrultuda istenen parçaları çalıyoruz. Ağırlıklı olarak yöresel parçaları çalıyoruz" dedi.
Bandonun klarnetçisi 29 yaşındaki Hakan Dinçer, 11 yıldır bandoda görev yaptığı ve Ramazan ayında Harşena Dağı'ndaki konserde görev aldığını belirterek, "Her yıl Harşena Dağı'na çıkarak halkımıza iftar öncesinde konser vermek ayrı bir mutluluk veriyor. Bu yıl yine halkımıza iftar öncesinde hizmet etmek için ekiple birlikte Ramazan boyunca iftar öncesinde parçaları sselendireceğiz" diye konuştu.
'1K, 2Y' TOPU ATILACAK
Öte yandan kentte sahurda da belli aralıklarla 3 top atışı yapılıyor. Bunun ilki 'kalk', ikincisi 'ye', üçüncüsü ise 'yat' anlamına gelmesinden dolayı Amasyalılar bunu '1K, 2Y' olarak adlandırıyor. 18 yıldır Ramazan topunu ateşleyen Seyfettin Gökçe, "Amasya’da sahurda 3 iftarda da 1 defa top atışı yapıyorum. Sahurda 3 defa top atılması bizim kentimize özgü bir şey. Amasya’da bir gelenek halinde yıllardır top atışı yapılıyor. Ben de bu işi yaptığım için çok mutluyum. Bu geleneği sürdürüyorum" dedi.
Ramazan ayı süresince yapılan iki uygulama, kente gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

FOTOĞRAFLI