Sayın Yazıişleri müdürlerinin dikkatine;
'ALTINTAŞ AİLESİ'NE ELEKTRİK VE SU YOK' başlıklı haber, başlıkta yapılan düzeltme nedeniyle yeniden geçildi.
----------
YENİDEN

İlker KILIÇASLAN/MANİSA, () - MANİSA’da, görme engelli iki oğluyla yaşadığı tek katlı müstakil evine imar ve ruhsatı olmadığı için iki yıldır elektrik ve su bağlanmayan 68 yaşındaki Şevket Altıntaş’ın yetkililerden istediği yardım çağrısına valilik ve belediyeden olumsuz yanıt geldi.
Üç çocuk babası Şevket Altıntaş, Erzurum’un Tekman İlçesi’nde çiftçilik yaparken, 11 yıl önce eşi Hariye Altıntaş’ın ölümü üzerine görme engelli iki oğluna hem annelik hem de babalık yaptı. Kendisi de ileri düzeyde astım hastası olan Şevket Altıntaş, yaşının ilerlemesi ve hastalığı nedeniyle çalışamamaya başlayınca iki yıl önce Manisa’daki akrabalarının yanına göç etti. Altıntaş, akrabalarının da desteğiyle Spil Mahallesi’nde aldığı bir arsaya tek katlı, dört odalı müstakil bir ev yaptırarak, görme engelli oğulları 35 yaşındaki Medeni ve 36 yaşındaki Tufan Altıntaş ile yaşamaya başladı. Ancak Altıntaş, evin imarı ve ruhsatı olmaması nedeniyle ne elektrik ne de su bağlatabildi.
İki yıldır, gaz ocağı lambası ışığında oturduklarını belirten Medeni Altıntaş, “İçme ve temizlik suyu ihtiyacımızı komşularımızdan karşılıyoruz. Onlar olmasa burada barınabilmemiz çok zor. Akşamları gaz lambası ışığında oturuyoruz. Görme engelli olmamız nedeniyle ışığın olmaması bizler için çok önemli değil. Ancak, babam bu durumdan çok rahatsız. 5 yıl önce ileri düzeyde astım rahatsızlığı başladı. Bu nedenle zaman zaman nefes almakta zorlandığı oluyor. Elektrik olmadığı için astım cihazını da çalıştıramıyoruz. Bu nedenle babamın hastalığı daha da ilerliyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi hayatımızı kolaylaştıracak hiçbir elektrikli eşyayı da elektrik olmadığı için kullanma şansımız olmuyor" dedi.
Medeni Altıntaş, talepleri için iki gün önce belediye ve valiliğe başvurduklarını söyledi. Elektrik ve su bağlanması dışında herhangi bir maddi yardım talepleri olmadığını belirten Altıntaş, buna rağmen kendisine olumsuz yanıt verildiğini kaydetti.
'RUHSATSIZ YAPIYA SU BAĞLAMAK SUÇ'
Manisa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Türkan Taş Köroğlu, ailenin durumunun incelendiğini vurgulayıp, "Oturdukları bölgede imar şu an yok. Ev ise ruhsatsız görünüyor. Hangi kurum olursa olsun, bu eve elektrik ve su bağlayamaz. Eğer belediye olarak ruhsatsız bir eve su bağlarsak suç işlemiş oluruz. Belediye başkanımızın, 'Yasal olmayan hiçbir şeyin altına imza atmam ve yapmam' şeklindeki prensibinin dışına asla çıkamayız. Bu nedenle ailenin elektrik ve su talebine olumlu cevap vermemiz mümkün değil" dedi. Köroğlu, belediyenin aileye gıda yardımın da bulunacağını da ifade etti.
'KULLANIM İZİN BELGESİ YOK'
Altıntaş Ailesi’nin durumuyla ilgili Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise yazılı açıklama yaptı. Savaş açıklamasında, “Yapılan incelemede, Şevket Altıntaş ve oğullarının ayrı ayrı engelli aylığı aldıkları, ayrıca ikamet ettikleri evlerine yakın civardaki bir yakınları tarafından evde bakım aylığı karşılığı bakımlarının sağlandığı belirlenmiştir. Maddi ihtiyaçları bu yardımlarla büyük ölçüde giderilmektedir. Ailenin taleplerinin yapı kullanma izni ve imarı olmayan konutlarına elektrik ve su bağlanması olduğu anlaşılmıştır. Ancak, mevcut hukuk kuralları çerçevesinde yapı kullanma izin belgesi olmayan konutlara elektrik ve su bağlanması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Altıntaş Ailesi fertlerine üç ayda bir toplam 3 bin 526 lira engelli aylığı ödendiği bildirildi. Ayrıca, Altıntaş Ailesi’yle ilgilenen bir yakınlarına da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 1460 lira evde bakım aylığı ödendiği de belirtildi.