KARABÜK'ün Safranbolu İlçesi'nde gramı 15-20 TL'den satılan safran hasadına başlandı.
Safranbolu'da safran üreticileri hasada başladı. Gıda, kimya, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan, kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarı renge boyayabilen safranı tarlalarına eken 39 çiftçinin bu yıl toplam 20 ile 25 kilo arasında safran elde etmesi hedefleniyor. Yazıköy'de 9 yıldır safran yetiştiriciliği yapan 63 yaşındaki Recep Kartal, eşi Hatice Kartal ile birlikte yarım dönümlük tarlasında Eylül ayında ekimini yaptığı safranın hasadına başladı. Recep Kartal şunları anlattı:
"Safranı pazarlamada hiçbir sıkıntımız yok. Altın gibi evinde sakla. Safranın gramını 15 TL'den de 20 TL'den de sattığımız oluyor. 2 sene önce 570 gram safran elde ettik. Cezayir'den aktar dükkanı olan 2 kişi geldi. Safran hasadının bitimine kadar 4 gün beklediler. Safranın gramının 17 TL'den kendilerine sattım. Merak edip orada kaça sattıklarını sordum. Kilosunu 40 bin TL'den satıyorlarmış. Eğer 8'inci ve 9'uncu aylarda yağmur yağarsa ürünümüz güzel oluyor. Yağmur yağmazsa kesinlikle ürün alamıyoruz. Geçen sene 1 gram safran ya çıktı ya çıkmadı. Bu sene hava böyle giderse 300- 400 gram safran elde ederiz" dedi.
Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık ise, geçen yıl 17 kilo safran elde edildiğini açıklayarak, "Bu seneki hedefimiz 39 safran üreticisinin 40 dönümlük alanda diktiği safranlardan 20- 25 kilogram arasında safran elde etmek" diye konuştu.