AVUSTRALYA'dan bilimsel çalışma için ilk kez Türkiye'ye getirilen 'Alpaka' cinsi 9 deve, yeni yuvaları olan Selçuk Üniversitesi'nde bakıma alındı.
Selçuk Üniversitesi, Avustralya merkezli Global Alpacas şirketiyle ortaklaşa yürüttüğü bilimsel proje kapsamında 9 Alpaka cinsi deveyi Türkiye'ye getirdi. Üniversitenin Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'ne getirilen develerin tamamının gebe olduğu belirtildi.
Global Alpacas şirketinin sahiplerinden Yüksel Çifçi, uyum sürecinin önemine dikkat çekerek, ''Sydney’den İstanbul’a oradan da Konya’ya getirdiğimiz 9 alpakamız artık Selçuk Üniversitesi’ne emanet. Hem beslemesi hem de tüm yetiştiriciliği artık Selçuk Üniversitesi bünyesinde yapılacak. Dünyanın en kaliteli yünlerini elde edildiği alpakalar için 6 aylık adaptasyon süreci öngördük. Her şey yolunda giderse yaklaşık 1000 adet damızlık alpakayı da Türkiye’ye getireceğiz.'' dedi.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, gebe olan alpaka develerinin 5 ay sonra doğum yapacağını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Polat, şunları söyledi:
''Türkiye’nin ilk alpakalarının üniversitemiz bünyesine getirilmesi bizim için çok önemli. Gebe olan alpakalar için uygun şartları üniversitemiz bünyesinde hazırladık. 5 ay sonra doğum yapacak alpakalarla ilgili tüm gelişim raporlarını da şirket yetkilileriyle paylaşacağız. Yavruları Türkiye’de dünyaya gelecek. Bu şekilde de hem gebelik sürecinin hem de yavruların uyumu da gözlemlenmiş olacak.''
Alpakaların bir hafta içinde kırkımlarının yapılacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, ''Yünleri 50 santimetreye kadar uzayabilen alpakaların yünlerinden üretilen kumaşlar dünyanın en kaliteli kumaşları olma özelliğine de sahip. Kırkımlarının nasıl yapılacağını şirket yetkilileri bize gösterecek. Daha sonraki aşamalarda da biz devam edeceğiz'' diye konuştu.

HD(İA/CK) (FOTOĞRAFLI)