ALMANYA'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'ndeki Cstrop Rauxel kentinde, Zonguldak Belediyesi ile imzalanan kardeş kent projesi kapsamında Zonguldak Meydanı oluşturulacak.
Geçen yıl Ekim ayında Almanya'da gerçekleştirilen imza töreninin ardından Castrop Rauxel Belediye Başkanı Johannes Beisenherz, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Berlin Milletvekili Frank Schwabe, kardeş şehirlerden sorumlu belediye görevlileri, uyum meclis üyeleri ve Almanya Zonguldak Derneği Başkanı Mehmet Karakulak ile yöneticileri Zonguldak'a geldi. Heyet, 2 günlük gezi kapsamında önce Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir'i makamında ziyaret eti.
Başkan Akdemir, iki ülke arasında tarihe dayalı bir dostluk olduğunu vurgulayarak, "52 yıl önce işçilerimizin Almanya'ya başlayan göçü, orada 7 milyon Türk insanının yaşamasını sağladı. Bundan sonra da Türk ve Alman halkımız barışa dayalı duygular içerisinde yaşamalıdır" dedi.
Castrop Rauxel Belediye Başkanı Johannes Beisenherz ise protokol çerçevesinde kültür, sosyal ve ekonominin yanı sıra gençliğe yönelik spor ve eğitim çalışmaları yapacaklarını söyledi. Spor ve gençlik anlamında gelecekte bir organizasyon gerçekleştireceklerini belirten Beisenherz, "Spor müsabakalarında Türk kardeş kentlerimizden 8 ve 10 kişiyi oyunlara davet edeceğiz. Arzumuz iki ülkenin iki toplumun da bu çalışmalar esnasında birbirlerini daha iyi tanımaları, geleceğe umutla bakmalarıdır" diye konuştu.
SPD Berlin Milletvekili Frank Schwabe de Türkiye'de kendilerine gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi. Kentin merkezi yerinde Zonguldak Meydanı oluşturmayı hedeflediklerini belirte Schwabe, "Zonguldak'ın simgesini burada göstermek gibi bir hedefimiz var" dedi.
Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Alman heyete dünyaca ünlü Devrek bastonu, şehrin simgesi madenci heykeli ve kadın misafirlere de şal hediye etti. Milletvekili Schwabe ise Başkan Akdemir’e şehrin simgesi oyuncak ayı ve çikolata hediye etti.
Alman heyeti daha sonra Vali Ali Kaban'ı ziyaret etti. Vali Kaban da dünyanın küçük bir köye dönüştüğü zaman diliminde ülkelerin birbirleriyle daha sıkı ilişkilere girmelerinin, kalıcı olmasını arzu ettikleri barışın varlığı için çok büyük önem arz ettiğini söyledi. Heyet, bugün ve yarın kentte ziyaretlerini sürdürecek.

FOTOĞRAFLI