ALMANLAR'ın yıllardan bu yana sucuk ve jambon için değerinden çok daha fazla para ödedikleri ortaya çıktı.
Abendzeitung gazetesinin haberine göre Federal Kartel Dairesi 21 sucuk ve jambon üreticisi firmaya ve üst düzey yöneticilerine toplam 338 Milyon Euro’dan fazla para cezası verdi. Rekabet Kurulu yetkililerinin Bonn’da yaptıkları açıklamada, ceza alan firmaların arasında Almanya’nın ünlü markaları Böklunder, Herta, Meica, Rügenwalder ve Wiesnhof da bulunuyor.
Bu firmaların sucuk ve jambon piyasasında yıllardan beri gizli fiyat anlaşması yaptıkları ve yüksek fiyatla piyasaya mal sürdükleri ortaya çıktı. Kartel Dairesi Başkanı Andreas Mundt , "Toplam para cezası çok görünebilir, ama bu yüksek rakamın ardında çok sayıda firmanın yıllardır gizli fiyat anlaşmalarıyla milyarlarca Euro ciro yapmaları yatmaktadır" dedi.
Skandalda adı geçen firmalardan on bir tanesinin gizli fiyat anlaşmasını itiraf ederek kabullendikleri belirtildi. Yetkililer, olayın gizli bir ihbarla ortaya çıktığını vurguladı. Bu tür gizli fiyat anlaşmalarıyla piyasada fiyatları yüksek tutmaya rekor ceza, 2003 yılında çimento firmalarına verilen 660 Milyon Euro’luk ceza idi. Bu yılın ilk yarısında da 11 bira üreticisi firmaya aynı suçtan 340 milyon Euro ve üç büyük şeker üreticisi Südzucker, Nordzucker ve Pfeifer & Langen (Diamant-Zucker)‘e de 280 Milyon Euro ceza kesilmişti.