MANİSA’nın Soma İlçesi’nde Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birisinin yaşanmasına Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar birçok ülkedeki medya geniş yer ayırırken, facianın boyutlarını ekrana taşıdı. Almanya, Türkiye'ye yardım önerdi.
Alman televizyon kanallarının tümü, faciaya ilk haber olarak yer verirken, Soma’daki muhabirlerine bağlanarak gelişmeleri izleyicilerine aktardı. Alman birinci devlet kanalı ARD ve ikinci devlet kanalı ZDF, kömür işletmeyiciliği ve Türkiye’deki işletmelere ilişkin özel programlar yayınladı.
Japonya devlet televizyonu da Çin Devlet televizyonunun Soma’ya gönderdiği muhabirinin anlatımı ile faciayı ekrana getirdi.
MERKEL: YARDIMA HAZIRIZ
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel, Türkiye'deki maden faciası dolayısıyla derin üzüntülerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gauck, Türk mevkidaşı Abdullah Gül'e gönderdiği taziye mesajında ‘trajik maden kazasını acı ve derin üzüntüyle öğrendiğini' belirterek kendisine derin hislerle başsağlığı dileklerini iletti. Başbakan Angela Merkel ise Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı taziye mektubunda maden faciası ile ilgili haberleri derin bir acıyla takip ettiğini belirterek, kendisine ve Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti. Merkel, taziye mesajında “Almanya bu zor saatlerde ülkenizin yanındadır ve yardıma hazırdır” dedi. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de ‘bu korkunç olayla ilgili olarak derin üzüntü duyduğunu' belirtti ve Türkiye'nin istemesi durumunda Almanya'nın yardıma hazır olduğunu kaydetti.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de faciaya ilişkin haberler ve gelişmeleri sürekli yayınladı. Alman gazetelerinden Bonn’da yayımlanan General-Anzeiger, yorumunda "Bu konuda eğer bir zerre ümit varsa, o da genç kuşak Türkler’den gelen tepkilerdir. Bu kuşak Soma’daki türden kazaları kader olarak algılayıp sineye çekmek istemiyor. Ve facianın hemen ardından düzenledikleri gösteriler ve protesto yürüyüşleri ile kendilerini ve ülkenin diğer vatandaşlarını, devlet önlem almadığı sürece aç gözlü firmalara kurban etmeyeceklerini göstermiş oldu" görüşünü aktardı.
Frankfurter Rundschau ise, muhalefet partilerinin Soma’daki kömür ocaklarının durumuna ilişkin olarak bir araştırma önergesi verdiklerini, bunun reddedildiğini kaydederken, "Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, muhalefet ve sendikaların ülkedeki iş güvenliğinin yetersiz olduğu yönündeki uyarılarını mevcut iş yasalarına ve Allah’ın korumasına havale etmişti. Soma’daki ocakları işleten firmalar hakkındaki suçlamalar doğrulanacak olursa, Erdoğan’ı büyük bir baskı altına alacaktır. Türkiye’de hiçbir kimsenin en üst makamın onayını almadan ihale kazanamadığı bilindiği içindir ki, bu konudaki her ihlal dönüp şefin ta kendisini bulacaktır. Yolsuzluklar, Erdoğan’ın seçmenini pek ilgilendirmedi, ama işçilerin ölümü konusunda öyle olmayacaktır" yorumunu yaptı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung da, Türkiye’deki hiçbir iş kazasında Soma’daki kadar çok insanın ölmediğini vurgularken şunları yazdı:
"Bu facia ülke için sadece duyguları değil, siyasetin inandırıcılığını da sarsan bir şok! Türkiye sadece on yıllık bir sürede kişi başına düşen geliri üçe katlasa da, bunun çağrıştıracağı kadar büyük bir ilerleme kaydedemediği bir çırpıda görülmüş oldu. Ülke, etkileyici büyüme rakamlarıyla gerçi hızlı bir şekilde orta gelirli bir ülke haline geldi. Ama yine de iş güvenliğinin de dahil olduğu gerçek bir refah sunamadı. Buna ulaşmak için kurumlara, standartlara ve sadece yasalarla oluşturulamayacak bir düşünce tarzına ihtiyaç var. İş güvenliğinin sağlanması işte bu kıstaslardan biri."
Süddeutsche Zeitung'un internet portalında 'Soma Ölümle Özdeşleşti' başlıklı haber-analizde kömür madenindeki facianın tamamen beklenmedik bir olay olmadığını vurgularken, Die Welt gazetesinin internet portalında, “Erdoğan İçin İş Kazaları Normal” başlıklı makalede, maden faciasının ardından Türkiye'de durumun yine 2013 yaz aylarına dönüştüğü öne sürüldü.

(İD) (FOTOĞRAFLI)