ALMANYA Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi Bakanı Garrelt Duin, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti. Konuk Bakan Duin, Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının kendilerini üzdüğünü belirtip, bu tür kazaların yaşanmaması için Bochum'daki bir üniversiteyle işbirliği yapacaklarını açıkladı.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde yaşanan maden faciasının ardından bir destek de Almanlar'dan geldi. Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, Sanayi ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Zanaat Bakanı Garrelt Duin ve Almanya İzmir Başkonsolosluğundan daimi temsilci Elke Grabarec ve protokol Siegfried Grabarec, Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odasından Suat Bakır ile TOBB Başkan Vekili Engin Koyuncu, facianın yaşandığı Soma'ya gelerek, madenci şehitliği ile AK Partili Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yı ziyaret etti. Alman heyet, daha sonra Manisa'ya geçip, Vali Erdoğan Bektaş ile bir araya geldi.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi Bakanı Garrelt Duin, Soma faciasının kendilerini çok üzdüğünü belirtip, "Taziyelerimizi size iletmek üzere buraya geldik. Mayıs ayında gerçekten içimizi sızlatan bilgileri aldık. Elim bir kazaydı. Çok sayıda insan hayatını kaybetti. Bunun dışında çok sayıda insan da yaralandı. Bugün Soma kaymakamı ve belediye başkanı ile sendika temsilcileri ile görüştük ve bilgiler aldık. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti de aynı sizin gibi madencilikte donatılmış bir eyalettir. Çok sayıda Türk vatandaşı eyaletimizde yaşamaktadır. Dolayısıyla bu acı onların da varlığıyla bizi çok derinden etkiledi. Bunun sizlere nasıl acılar yaşattığını gördük. Samimiyetle söylüyorum, acınızı paylaşıyoruz. Bir daha böyle bir facia yaşanmamasını diliyoruz. Geleceğe yönelik bir hedef ortaya koyarak buraya geldik. Bochum'daki bir üniversiteenin teknik yüksekokuluyla sözleşme imzalayıp, bu tür facialarla gelecekte karşı karşıya kalmamak, erkenden gerekli önlemleri almak için işbirliği yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, Alman heyete duyarlılıklarından dolayı teşekkür edip, Soma faciasının Türk madenciliğinde dönüm noktası olacağını söyledi. Konuşmaların ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti.

FOTOĞRAFLI