ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA'da, dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'nin 1995 yılından bu yana kazı başkanlığını yapan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden (DAI) Prof. Dr. Klaus Schmidt, ülkesinde yapılan tören ardından toprağa verildi.
Neolitik Dönem'e ait 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'nin kazı başkanlığını yapan Prof. Dr. Klaus Schmidt, geçen 21 Temmuz'da ülkesinde havuzda yüzerken geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Yakınlarını ve Şanlıurfalılar'ı ölümüyle yasaboğan Schmidt'in cenazesi, Almanya'nın Nürnberg eyaletinde geçen cuma kilisede yapılan tören ardından toprağa verildi. Cenaze törenine Türkiye'yi temsilen Berlin Kültür Müşaviri Dr. Tahsin Yılmaz, Nürnberg Muavin Konsolosu Adnan Bekçekaral, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer ve Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan katıldı.
Cenaze törenine katılan heyet tarafından Prof. Dr. Schmidt'in eşine ve yakınlarına Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün taziyeleri iletildi. Vali Küçük'ün mesajında, şu ifadelere yer verildi:
"12 bin yıllık Göbeklitepe'yi gün yüzüne çıkararak dünyaya tanıtan, İlimiz arkeolojisine ve turizmine büyük katkı sunan Prof. Dr. Klaus Peter Schmidt'in eşine ve yakınlarına ülkemiz ve Şanlıurfa adına başsağlığı dileklerimizi iletir, acılarını paylaştığımızı ifade ederiz."
Göbeklitepe kazılarından götürülen kazı toprağı ise sembolik olarak Schmidt'in mezarına döküldü.

FOTOĞRAFLI