MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, belediye bünyesindeki 104 taşeron işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarılanlar, aileleri ile birlikte belediye karşısındaki Demokrasi Meydanı'na çadır kurdu. İzmir'den 4 otobüs çevik kuvvet ve 3 TOMA'nın geldiği Aliağa'da konuşan Başkan Acar, "İşten çıkarmalar belediyemizin bir tasarrufudur. Belediyemiz ekonomik olarak iyi durumda değil" dedi.
Aliağa Belediyesi'nde 150 civarında işçi fazlalığı olduğunu belirten MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, 104 işçinin görevine son verdi. Dün itibariyle, belediyenin değişik birimlerine gönderilen yazı ekinde bazı işçilerin Aliağa Belediyesi ile ilişiğinin kesildiği belirtildi. Haberi alan işçiler, dün akşam saatlerinde belediye önünde toplanarak, belediye başkanı ile görüşmek için beklemeye başladı. İşçiler gece saat 03.00'e kadar belediye kapısında beklemeyi sürdürdü. AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut ve CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz da eylem yapan işçilere destek vererek, sorunlarını dinledi. Bu sabah saatlerinde yeniden belediye karşısındaki Demokrasi Meydanı'nda beklemeye başlayan işçilere Petrol İş Sendikası ve KESK üyeleri ile CHP'liler de destek verdi. Gece yaşanan gerginlik üzerine bu sabah erken saatlerinde Aliağa'ya 4 otobüs ile gelen çevik kuvvet ekipleri ve 3 TOMA, belediye çevresinde konuşlandı.
Belediye kapısında işçiler eylem yaparken, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar işçi temsilcileri ile makamında bir görüşme yaptı. Yapılan görüşme sonrası Başkan Serkan Acar, "İşten çıkarmalar belediyemizin bir tasarrufudur. Belediyemiz ekonomik olarak iyi bir durumda değil. Ciddi bir personel fazlalığı olduğu aşikardır. Bu noktada belediyemiz bir tasarrufta bulunmuştur" dedi.
"YAŞANANLAR EMEĞE İHANETTİR"
Belediye binası karşısında eylemlerini sürdüren işçilere bugün öğle saatlerinde servislerle gelen Petrol İş Sendikası üyesi işçiler, DİSK Genel İş Sendikası üyeleri, Aliağa Demokrasi Platformu bileşenleri ile bazı öğrenciler de destek verdi. İşten çıkarılmalar ile ilgili Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu da yaptığı toplantıda işçilere destek kararı aldı. Platform adına ilk açıklamayı dönem sözcüsü Aliağa Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay yaptı. Belediye Başkanı ve diğer yetkililerle de görüştükten sonra işçilere açıklama yapan Okay, "Toplu işten çıkarma ve bu yaşananlar emeğe ihanettir. Bizler sonuna kadar bu mücadelenin yanında olacağız" dedi.
İşçi çıkarmakla tasarruf edilemeyeceğini, bu açıklamanın inandırıcılıktan uzak olduğunu belirten Ahmet Oktay, "Belediyeyi borç batağından kurtarmak işçilerin ekmeğini elinden alarak olmaz. Mücadelemiz devam edecek. Aliağa'ya 20 gün önce gelenler Aliağa'nın emek kenti olduğunu öğrenecekler. Aliağa'yı böyle yönetemezsiniz" dedi.
Meydanda toplananlar sık sık, "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atarak Belediye Başkanı Serkan Acar'ı protesto etti. Yaşananların bir işçi kıyımı olduğunu belirten Ahmet Oktay, "Bu kararın derhal gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Daha 20 gün önce Aliağa'ya gelen ve Aliağa'yı yöneteceğini iddia edenler; siz ne zaman tanıdınız bu insanları da böyle bir karar veriyorsunuz? Buradan açıklıyoruz, arkadaşlarımız işinin başına dönene kadar direniş devam edecek" diye konuştu.
Açıklamanın ardından DİSK Genel İş 5 Nolu şube yöneticileri Demokrasi Meydanı'na direniş çadırı kurdu.
KOCAOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Aliağa Belediyesi'nden çıkarılan işçilerle ilgili olarak MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş tarafından yapılan "Aziz Başkan'ın da bilgisi vardı" açıklamasına yanıt verdi. Başkan Kocaoğlu, "İşçi fazlalığı olan belediyelerin bu fazlalığı nasıl eritmeleri konusundaki görüşümüz nettir. 10 yıllık uygulamalarımızda da bu açıkça görülmektedir. Biz bugüne kadar personel sayısı fazla diye kimseyi işten çıkartmadık. Sadece emekliliği gelen arkadaşlarımızla vedalaşarak dengeyi sağlamaya çalıştık. İlçe belediyelerimize de bunun dışında bir önerimiz olamaz" diye konuştu. Belediye başkanlarının tek dereceli seçildiğini ve büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanları arasında ast-üst ilişkisinin bulunmadığını kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Dolayısıyla birbirlerinin yetki ve tasarruflarına karışmaları diye bir şey söz konusu olamaz. Aliağa'da çıkarılan işçilerin sorumluluğunu bizim üzerimize yıkmaya çalışmak gibi bir tavrı anlamakta gerçekten zorlanıyorum. Sayın İl Başkanı'ndan söz konusu ifadelerini netleştirmesini talep ediyorum" dedi.

ŞA(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)