KOCAELİ Sanayi Odası'nın bugünkü  meclis toplantısına konuk olarak katılan Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan'ın ve Tüpraş'ın büyüyüp, gelişerek ülke ekonomisine, ihracatına katkı sağladığını söyledi.  
Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu'ndaki  meclis toplantısına Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Holding Baş Ekonomisti Ahmet Çimenoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Otomotiv Gurup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, sanayici ve işadamları katıldı.
Gazetecilerin Koç Holding'in Kocaeli'ye yaptığı yatırımlar ve sağladığı istihdamla ilgili sorusunu cevaplandıran  Ali Koç şunları söyledi:
"Kocaeli sadece Koç topluluğu için değil Türkiye için çok önemli bir şehrimiz. Burası sanayinin göz bebeği. 2023 hedeflerimiz var. O hedeflere de ancak sanayizimizi geliştirerek daha yüksek katma değerli ürünler üreterek ulaşabileceğiz. Onun için bu bağlamda baktığımızda 2023 hedefleri açısından da Kocaeli şehrimiz sadece Koç topluluğu değil tüm Türkiye için son derece önemli bir şehrimiz. Ford Otosan son 13 yıldır Türkiye'de ilk yatırımı otomotiv sektörüne yaptı. 1997 yılında yaptığımız şirket evliliğinden sonra 1999-2000 yılında fabrikamızı kurduk. Ford Otosan sadece büyüyor, ilerliyor, hem ihracat hem pazar liderliği, hem inavasyon, hem arge ve en son mühendislik argesi olarak baktığmız zaman hedeflerimizin de çok çok üstünde bir performans sağladı. İşallah bundan sonra da ülke ekonomisine, ülke ihracatına benzer şekilde büyüyerek katma değer sağlamaya devam eder. Tüpraş'a bakarsak da ülkemizin enerji sektöründeki tek rafinerisi bugünkü konumuyla. Kocaeli dışında da rafinerimiz var." 
'FORD BÜYÜDÜKÇE YAN SANAYİ VE BAYİLER BÜYÜYOR'
Ford Otosan'ın da, Tüpraş'ın da çok ciddi yatırımlar yaptığını söyleyen Ali Koç konuşmasına söyle devam etti:
"2015 başı en geç Tüpraş'ta yeni yatırım faliyete geçecek. Bunun faliyete geçmesiyle Türkiye'nin cari açığına 1 milyar dolarlık katma değeri olacak. Sadece Koç topluluğu için değil Türkiye için de önemli bir yatırım. Ford'da 1997 yılında şirket evliliğini yaptığımız zaman bin 600 çalışanımız vardı. Şu anda ise 10 bin çalışanımız var. Sadece Ford'un kendi çalışanına değil, Ford'un yarattığı çarpan etkisine de bakmak lazım. Ford büyüdükçe, yan sanayi, bayiler büyüyor. Onların da istihdam rakamları büyüyor." 
'İŞ DÜNYASINA OLUMLU YANSIYOR' 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin gelişimini gösteren rakamlarını sık sık telaffuz ettiğini, bunun da iş dünyasına olumlu bir şekilde yansıdığını da söyleyen Ali Koç konuşmasını söyle sürdürdü: 
"Geçmişte 1988- 2002 yılında 14 yıllık sürede 11 seçim yaşadık. Bunların çoğu uzun ömürlü olmayan koalisyon hükümetleriydi. Ondan sonra da 2002'den beri AK Parti'nin 3 dönemlik oy oranlarını büyüterek iktidarı var. Uzun vadeli borçlanma imkanı kılıyor. Türkiye çok daha cazip hale geldi. Yabancı yatırımlar da çok çok arttı. Zincirleme ekonomiye çok olumlu etkileri oluyor. Zaten başbakanımız da yaptığı konuşmada bu verileri, yabancı sermaye olsun, kurlar olsun, faizler olsun, turist sayısı olsun Türkiye'nin gelişimini gösteren rakamları sık sık telaffuz ediyor. Bunları da aslında politik istikrarın bir sonucu olarak görmek mümkün. Bu da iş dünyasına olumlu bir şekilde yansıyor" dedi.
 2013 yılı Mayıs ayında Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli gelişmeler meydana geldiğini söyleyen Koç Holding Baş Ekonomisti Ahmet Çimenoğlu  ise yaptığı konuşmada,  2013 yılı Mayıs ayında Türkiye ekonomisi açısından oldukça önemli gelişmeler meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Kasım 2012 de Türkiye'yi yatırım yapılabilir statüye yükselten Gitch'in ardından Moody's de 16 Mayıs'ta Türkiye'nini kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye çekti. Ancak kısa vadedeki olası sıkıntılara rağmen, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli görünümü hala oldukça olumlu. Orta ve uzun vadede kamu maliyesindeki disiplin sayesinde gerekli olması durumunda ekonomiye maliye politikaları kanalıyla destek sağlayabilir. Bütçeyi sıkı tutarsak ekonomideki konjöktör sıkıntılarıyla baş etmek daha kolay olur. İkinci faktör ise güçlü bankacılık sektörü. Zayıf bankacılık bilançosu şokları daha da büyüttü. Özkaynak güçlüğü, karlılğı kısa dönemde bankaları sıkıntıya sokmuyor.Dünyanın en büyük ekonomisi abd. ABD'nin iyileşmesiyle ilgili haberler Türkiye'de pisayalarda negatif etki yaratıyor. Son 3-4 yıldır gelişmekte olan ülkelerde büyümenin temel tetikleyici çok bol ucuz likitide. Bu likitedenin azalacak olması, maliyetinin artacak olması bizim gibi ülkelerde stres yaratıyor." 
Konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç'a Hereke halısı hediye etti.

FOTOĞRAFLI