ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde 25 bakkal, kendilerine satılması için cinsel sağlık ürünlerini 'konsinye' olarak bırakan pazarlamacılar tarafından dolandırıldıklarını iddia etti. Bakkallar, satılmayan ürünlerin iade olarak geri alınması için noterden ihtar çekti.
Alanya'da 25 bakkal, 'satamadığınızı iade edersiniz' diyerek kendilerine cinsel sağlık malzemelerini, konsinye (toptancının, parasını sattıktan sonra ödemesi koşuluyla satıcıya verdiği mal) ürün olarak bırakan bir firmanın pazarlamacılarının, daha sonra 'ürünlerin tamamının parasını ödemezseniz avukatlarımız icra takibi başlatacak' diye tehditte bulunduklarını ileri sürdü.
Alanya Bakkal ve Bayiler Odası'na başvuran bakkallara, perakende satış fiyatı 150 TL olan geciktirici mendil, prezervatif ve cinsel isteği artırıcı gıda takviyesi şeklindeki ürünlerin 1152 TL'ye fatura kesildiği belirtildi. Başvurular üzerine Alanya Bakkal ve Bayiler Odası'nın avukatı aracılığıyla, merkezi Mersin'de bulunan firmaya, satılan ürünlerin parasını ve satılmayan ürünlerin iade alınması için noterden ihtar çekildi.
DÜŞÜK KALİTEDE ÜRÜN
Alanya Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Veliddin Yenialp, Mersin'de bulunan firmanın 2 pazarlama elemanının Alanya'ya gelerek bakkallara cinsel sağlık ürünleri sattığını söyledi. Pazarlamacıların ürünleri bakkallara konsinye olarak bıraktığını belirten Yenialp şöyle dedi:
"Pazarlama elemanları 'Satabildiğinizi satın, satamadıklarınızı daha sonra iade alırız' gibi sözlerle bakkallara bu ürünleri bırakmışlar. Ürünlere baktığımız zaman gerçek değerinin 150 TL olduğunu, ancak kesilen faturada ürün bedelinin 1152 TL olduğunu görüyoruz. Ayrıca bu ürünlerin piyasadaki en düşük kalitedeki ürünler olduğunu tespit ettik. Bu şekilde bir dolandırıcılık oluşmuş."
ÜRÜNLER İADE ALINMADI
Faturalarda konsinye olduğunun belirtilmediğini anlatan Yenialp, olayla ilgili şunları anlattı:
"Faturalar açık, yani veresiye olarak kesilmiş. İmzalar faturanın üzerine atılmış. Bundan dolayı şimdi aynı firmanın çalışanları, üyelerimizi arayarak taciz ediyor. 'Bu paraları ödemek zorundasınız. Avukatlarımız gelecek. Sizden tahsil edecekler' diyorlar. Bize başvuran 25 üyemiz için bu firmaya avukatımız ve noter aracılığıyla 'satılan malların parasını, kalan malların da iadesini alın' diye ihtar gönderdik. Malın gerçek değeri 150 TL ancak üyelerimizden 1152 TL talep ediliyor. Faturaların altına vade tarihi de yazılmış ancak esnafımız bunu göz ardı etmiş. 'Vadeler doldu paramızı isteriz' diye telefon açıyorlar. 'Ürünleri de iade almayız' diyorlar. Bakkallarımız mağdur durumda."