Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA'da hava sıcaklığı tırmanırken HES tartışmalarıyla gündemde olan Alakır vadisine, Kozdere HES'in bırakması gereken can suyu 4 gün boyunca kesildi. Su ancak bugün sabah saatlerinde vadiye salınırken, Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz "Yaz ortasında canlıların suya en fazla ihtiyacı olduğu zamanda bu uygulamanın tek adı vardır, soykırım" dedi.
Antalya'nın Kumluca İlçesi sınırlarında bulunan Alakır vadisinde 4'ü çalışır durumda 8 HES projesi bulunuyor. Vadideki çalışır durumda olan ve Alakır Barajı'nın üst tarafında yer alan Kozdere HES'inin akarsu yatağına bırakması gereken can suyu cumartesi günü kesildi.
Alakır'da HES'lere karşı sürdürülen mücadelenin aktivistlerinden ve Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Elginöz, Kozdere HES'inin can suyunu kesmesiyle akarsu yatağının tamamen kuruduğunu söyledi. Olayın öğrenilmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait 'ALO 181 Çevre Hattı'na ve jandarmaya ihbarda bulunduklarını anlatan Elginöz, "Sonunda firmaya ulaşabildiğimizde bize Devlet Su İşleri'nden izinli olduklarını, çalışma yaptıklarını ifade ettiler. Fakat bahsedilen izni DSİ ne doğruladı ne de yalanladı" diye konuştu.
Erdal Elginöz, Alakır Vadisi'nde 4 gün süren susuzluğun ardından bugün sabah saatlerinde can suyunun akarsu yatağına bırakıldığını aktardı. Fakat Antalya'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havada 4 gün boyunca vadinin susuz kalmasının doğadaki canlılar için telafisi mümkün olmayan sonuçları olacağını belirten Elginöz, "Bu uygulama keyfidir ve sorumluları hakkında yasal anlamda ne yapılıyorsa yerine getireceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI