İZMİR’deki Alaybey Askeri Tersanesi’nde, yan yatıp alabora olunca 2’si sivil 8’i asker 10 personelin şehit olduğu TCG Değirmendere römorkörünün kurtarılması için 600 tonluk özel vinçten yararlanılacağı öğrenildi. İstanbul ve Gölcük tersanelerinden gelen, aralarında askeri mühendislerin bulunduğu bilirkişilerden oluşan ekipler de kazanın nedeniyle ilgili çalışmalarına başladı.
Önceki gün, Alaybey Askeri Tersanesi’nde, Mersin bölgesinde görevli donanmaya bağlı Değirmendere Römorkörü, bakımının ardından denize indirilirken Y128 numaralı havuzda yan yatmıştı. Kazada, Astsubay Başçavuş Veysel Gündoğdu, erler Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Yavuz Arslan, işçiler Cafer Kırbaş ve Ercan Biçer, şehit düşmüştü. Otopsilerin ardından şehitlerin cenazeleri toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilirken, iki işçi ile er Yavuz Arslan, İzmir’deki törenlerle son yolculuklarına uğurlandı.
BİLİRKİŞİLER ÇALIŞIYOR
Türkiye’yi yasa boğan kazanın ardından kahramanlık örneği gösteren personelin, yan yatarken römorkörü terketmediği, yangın söndürme sisteminin devreye girmesiyle, havasız kalıp şehit düştükleri ortaya çıkmıştı. Olayın ardından askeri savcılığın başlattığı soruşturma sürerken, İstanbul ve Gölcük tersanelerinden gelen, aralarında askeri mühendislerin bulunduğu bilirkişilerden oluşan ekiplerin de kazanın nedeniyle ilgili çalışmalarına başladığı bildirildi.
DENİZİN ORTASINDA ESKİ KONUMA GETİRİLECEK
Yan yatan römorkör etrafında bugün sabah saatlerinde hareketli dakikalar yaşanırken, eski konumuna getirilmesi için Gölcük Tersanesi’nden 600 tonluk özel bir vincin getirileceği öğrenildi. Alsancak Limanı’ndaki sivil, tersanedeki diğer vinçlerin de kullanılmasının planlandığı kurtarma çalışmasında, öncelikle havuzun, içerisindeki yan yatan römorkörle iskeleden uzaklaştırılıp denize çekileceği, römorkör tabanındaki yırtık, çatlakların tamir, içindeki suyun da tahliye edileceği bildirildi. Bu işlemlerin ardından havuzun doldurulup römorkörün belli noktaya kadar suya batırılacağı, daha sonra belirlenen bir noktasından vinçler yardımıyla çekilerek, suyun kaldırma kuvvetinden de yararlanıp eski konumuna getirilmesinin planlandığı kaydedildi.
Bu arada, olayda şehit düşen işçi Cafer Kırbaş’ın yakınları da, devletten yardım beklediklerini dile getirdi.