Akif ARICI/ANTALYA, () - ARAMA Kurtarma Derneği'nin (AKUT) 4 gün süren Antalya kampı nefes kesti. Olumsuz hava koşullarında gerçekleşen eğitimlerde, senaryo gereği sel felaketinde mahsur kalanlar, akıntıya kapılanlar ve kanyonda mahsur kalanlar kurtarıldı.
Manavgat İlçesi Beşkonaklar'daki Köprülü Kanyon'da gerçekleşen kampa AKUT'a bağlı 15 ekip katılırken, Sahil Güvenlik ve itfaiye ekipleri de destek verdi. 4 gün boyunca rüzgarlı ve yağmurlu havada, sel felaketi ve arama kurtarma çalışması yapan ekipler, azgın sular ve sarp kayalıklarda mücadele verdi. Eğitim öncesi bilgilendirme toplantısı yapan ekipler, ardından uygulamalı derslere geçti. Senaryo gereği selde mahsur kalan kişinin kurtarılması için büyük bir kütüğü sedyeye bağlayan AKUT ekipleri, nehrin karşısına geçebilmek için büyük çaba sarf etti. En ağır koşullarda eğitim gören ekipler, debisi yüksek suda kontrollü şekilde ilerlemeyi ve istenilen noktaya ulaşmayı hedefledi. Kanyonda mahsur kalan birinin en doğru teknikler kullanılarak kurtarılmasını sağlayan ekipler, bugüne kadar en gerçekçi sel felaket ve arama kurtarma tatbikatını yapmış oldu.
AKUT'un 2001 yılından bu yana sel ve arama kurtarma eğitimlerini sürdürdüğünü, ancak kanyon ve debisi yüksek sularda meydana gelen olayların arttığını belirten Akdeniz Üniversitesi SMYO Öğretim Görevlisi ve AKUT Kamp Eğitimi Koordinatörü Yılmaz Sevgül, "Bu eğitimler için su akıntısının bol olduğu bölgeleri seçiyoruz. Oradaki su debisi sel için ve eğitim için birebir uygun. Sel arama kurtarma konusu çok özel bir konu. Türkiye'de çok çalışılmış bir konu değil. Bu konuya kurumsal olarak ilk biz el attık. Bunun tatbikat ve uygulamalarını araştırıp uygulamaya başladık. Devletin kendi kurumlarından katılımlar oldu. Sel felaketini tanıyabilmek için birebir o koşullarda bulunmak lazım" dedi.
AMAÇ: YOĞUN BASKI VE STRES ALTINDA DOĞRU TEKNİK
Bu eğitimlerin ardından ekiplerin suda kendilerine güvenlerinin arttığını belirten Sevgül, “Arkadaşlarımız belirli kurallara uyarak, akıntılı sularda nasıl hareket edeceklerini öğrendi. Amacımız yoğun baskı ve stres altında doğru teknikleri uygulamak. Kanyonlarda mahsur kalanları kurtarmak için yaptığımız eğitimlerde ise kütükleri kullanarak eğitimi gerçekleştirdik. Kütüğün sedye üzerinde devrilmesini ya da çevrilmemesini sağladık. Biz eğer o kütüğü kanyondan karşıya geçirirsek insanı her türlü karşıya geçirebiliriz. Mümkün olduğunca zor ve gerçekçi koşullarda çalışıyoruz ki böyle bir durumla karşılaştığımızda kolayca çözebilelim" diye konuştu.
Tatbikat ve eğitimlerin devam edeceğini belirten Yılmaz Sevgül, eğitimlere devlet kurumlarını davet ettiklerini, olumlu yanıt almaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

AA(HA/AAA) (FOTOĞRAFLI)