Utku BOLULU/İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, twitter’ın kapatılmasının mevcut kanunlar dahilinde mümkün olmadığını söyledi. Aksünger, twitterın kapatılmasının altında kimlerin imzası varsa hepsiyle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını, eğer hakimse HSYK’ya başvuracaklarını söyledi.
TBMM Bilişim ve İnternet Komisyonu üyesi CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger CHP İl Merkezi’nde twitter’ın kapatılmasıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında “Gerekirse twitteri kapatırız” dediğini belirten Aksünger, bunun 30 Mart’tan sonra çıkarılacak bir kanunla yapabileceklerini düşündüklerini söyledi. Aksünger, “Çünkü twitter kapatmak mevcut kanunlar dahilinde mümkün değil. Torba Kanun içinde gelen internetle ilgili mecranın bütününe değil yargı kararının olduğu problem olan sayfanın kapatılması konusunda düzenleme yaptılarını söylediler. Böylece youtube ile ilgili yaşanan durumun yeniden yaşanmamasını, problem olan görüntülerin kapatılmasını Meclis’ten geçirdiler” dedi.
Aksünger, internet düzenlemesine muhalefet yaptığını belirterek, haberleşme özgürlüğünü yasakladığı için bunun sansür yasası olduğunu iddia etti. Aksünger “Herhangi birinin Telekominasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) “Alo’ deyip “Ben şurayı beğenmedim. Kapat’ dediği zaman TİB ve BTK başkanının kendisini savcı, hakim yerine koyup kapatmasına yol açan kanuna karşı çıkacağımızı söylemiştik. Kendisini yargı yerine koyan, iddia makamı yerine koyanın bürokrat olamayacağını söyledik. Bağımsız yargının buna karar vermesi gerektiğine dikkat çektik. Şimdi dünyada 250 milyon kullanıcısı olan sosyal mecra kapatıldı. Erdoğan, rüşvet, yolsuzluk iddialarıyla ilgili görüntülerin en çok izlendiği mecrayla ilgili 'kapatırız’ demişti” dedi.
Aksünger, twitterı kapatma uygulamasının mevcut hiçbir kanuna dayalı olarak yapılamayacağını söyledi. Başbakan’ın emriyle bir bürokratın kanunsuz işlemin emrini verdiğini belirten Aksünger, “Biz twitterın kapatılması yönünde bir yargı kararı olduğuna inanmıyoruz. Hiçbir kişisel hak ve hukukla ilgili konuya değinmeyen iktidar gece iki saat içinde böyle bir kararı nerden aldırmıştır?  Çin’den sonra twitterı kapatan ikinci ülke Türkiye oldu. Yolsuzluk, rüşvetle ilgili bilgilerin öğrenilmesi korkusu yüzünden milyonlarca insan iletişim mağduru oldu. Bundan sonra bu ülkede hiç kimsenin, ticaret ve haberleşme özgürlüğü yoktur. Gaspedilmiş vaziyetidir” dedi.
Cumhuriyet Savcılığı’na kapatan herkesle ilgili suç duyurusunda bulunacağına açıklayan Aksünger, “BTK’ya kapatma yazısı gönderen, yargı kararı varsa verenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Eğer kararı veren hakimse HSYK’ye suç duyurusu yapacağız. Ben dünyaya rezil olmayı göze alamayacakları için kapatmayacaklarını düşünmüştüm. Ama dünyaya rezil olmak umurlarında değil. İnternete düşebilecek yeni tapelerden korkuyorlar” dedi.
Aksünger, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarını ise samimi bulmadığını söyledi.

UB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)