KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmalarıyla, 1998'de yerinden sökülerek götürülen Aksaray Ulu Camii kapı kanatları, 15 yıl sonra kaçırıldığı ülkeden getirilerek Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü'nde koruma altına alındı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Kapı kanatlarının Bakanlığın diplomatik ilişkileri ve hukuki hakları dikkatli ve ısrarlı bir şekilde devreye sokarak yürüttüğü çalışmalar sonucunda gizli bir operasyonla Türkiye'ye getirildiği belirtildi. Bakanlık , tarihi eserin getirildiği ülkeyi, aynı ülkeyle başka eserler için de yürütülen iade çalışmasının zarar görmemesi için açıklamadı.

Türkiye'ye getirilen kapı kanatlarının, iade sağlandıktan sonra ilk olarak orijinal olup olmadığını anlamak üzere uzmanlar incelendiği ve inceleme sonucu hazırlanan raporda, kanatlarının Aksaray Ulu Camii minberinin kapısına ait olduğu kesin olarak belirlendiği belirtildi.

Kanatlar, 11 Kasım'da Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü'nde koruma altına alındı.

Bakan Ömer Çelik, eserin yeniden ait olduğu topraklara dönüşünde emeği geçen herkese teşekkür ederken bu alandaki çalışmaların bütün kararlılıklarıyla süreceğini vurguladı. Aksaray Ulu Camii kapı kanatlarının Türkiye'ye getirilmesini değerkendiren Bakan Çelik, Antik çağlardan günümüze kadar, pek çok uygarlığın temelinin Anadolu topraklarında atıldığını söyleyerek; "Bu sebeple Anadolu'nun her köşesinde zengin bir tarih yatmaktadır. Sahip olunan bu zenginlik bazen arkeolojik kazılar sonucu bazen de yüzyıllarca ayakta kalan tarihi yapılarla karışımıza çıkmaktadır. Binlerce yıl öncesine dayanan bu eserler ülkemizin kâh ücra bir köyünde kâh Topkapı Sarayı gibi önemli mekânlarımızda karşımıza çıkmakta, insanımızı selamlamaktadır. İşte ecdadımızın bizlere bıraktığı bu nadide eserlerden birisi de Aksaray'ın en eski camilerinden Ulu Camii'nin minber kapısıdır. Ne yazık ki yaklaşık 1000 yıl önce yapılan bu nadide eser, 1998 yılında ülkemizden çalınarak yurt dışına kaçırılmıştır. Cami gibi kutsal mekânlarımızda dahi hırsızlık yapılarak önemli bir eserin yurt dışına kaçırılması bizi derinden yaralamıştır. Arama çalışmaları, 15 yıldır yurt içinde ve dışında aralıksız sürmüştür. Uzun yıllar haber alınamayan eserimiz, Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ülkemize getirilmiştir. Abanozdan yapılmış, Selçuklu devri ahşap işçiliğinin şaheser örneği olan minberin kapı kanatlarında Selçuklu Devri sülüsü ile Fatiha ve İhlâs Sureleriyle, Bakara Suresi'nin 256. ayetleri ve Ayetel Kürsi yazılıdır. Aksaray Ulu Camii'nin restorasyonun yapıldığı bu günlerde, eserin ait olduğu topraklara yani ülkemize dönmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Bu nadide eserin ve topraklarımızda yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmak kültür politikalarımızın önceliklerindendir. Eserlerimizin ait olduğu topraklara iadesinin sağlanması noktasındaki kararlılığımız sonuna kadar devam edecektir" diye konuştu. Bu eserle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmaları sonucunda son 10 yılda 4 binden fazla eserin iadesi sağlandı.