Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - İZMİR Ticaret Odası Başkanı (İTO) Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın Sakız Adası Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgulis ve işadamı heyetini ağırladı. Demirtaş, Yunanlı öğrencilerin eğitim için İzmir'e gelebileceklerini söylerken işadamları da Türkiye'den Sakız'a akşam yemeği turları yapılmasını önerdi.
Sakız Ticaret Odası Başkanı Yorgos Yorgulis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyarette İTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ile İTO Meclis Üyesi Metin Akdurak da hazır bulundu. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, iki oda arasında uzun süreli bir işbirliği olduğunu söyleyerek, "Zaman zaman ilişkilerde kopmalar olsa da hiçbir zaman kavga içine girmedik. Zaten bir Türk Yunan dostluk şarkısında da 'Sakız'da pişen kahvenin kokusu Çeşme'den duyulur' der. Bu bile birbirimize ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor" dedi. Sakız ile en büyük sorunun vize olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Kapıdan vize sıkıntısının bir nebze de olsa çözülmesiyle adaya gidiş sayısı oldukça arttı. Fakat hala personel yetersizliği nedeniyle kapılardaki vize sorunu sürüyor" diye konuştu. Demirtaş, turizmdeki gelişmeler kadar ticaretin de gözetilmesi gerektiğini kaydetti. Demirtaş, "Ticari gemilerin tırların Sakız'a girişinde de sorunlar var. Aynı zamanda yatlar da Sakız'a gitmesi durumunda benzer sıkıntıları yaşıyor. Çeşme Marina'da 500 yat var. Eğer Sakız adası yetkilileri bu sorunları çözerse Çeşme'deki bu yatların yüzde 10'u oraya gider, ekonomiye katkı sağlar" dedi. Ada'nın en az 500 yatak kapasiteli otellere de ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Demirtaş, yer gösterilmesi halinde kendisinin yatırımcı bulacağını ifade etti.
Eğitimde de işbirliği sağlayamadıklarını hatırlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ekonomi Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizce. Ayrıca dört Yunanlı hocamız da burada görev yapıyor. Sakız'dan okumak için Ekonomi Üniversitesi'ne gelen öğrenciler, hafta sonları da yine Ada'ya, evlerine gidebilir. Eğitim gördüğü sürece Türkçe'yi de öğrenirler. Bu sayede arasındaki ticareti de geliştiririz. Size bir önerimiz de göndereceğiniz bir öğrenciyi okulumuzda tam burslu olarak okutmak olacak."
Meclis Başkanı Rebii Akdurak da Türkiye ile Sakız arasındaki turizm hareketliliğin çok geliştiğini açıkladı. Akdurak, 4 yıl önce 30 bin Yunanlı'ya karşın 15 bin Türk'ün karşı ülkeye gittiğini belirterek, "Fakat bu sayı bugün 55 bin Türk, 25 bin Yunanlı olacak şekilde değişti. Yani dört yıl içinde Türk turist sayısında yaklaşık dört kat artış oldu. Özellikle vize ve gümrük personelinde yapılacak düzenlemelerle bu sayı çok daha fazla artar" dedi.
Türkiye'den sadece akşam yemeği için bile Sakız Adası'na Türkleri götürebileceklerini aktaran Akdurak, "Gece geç saatlerde oradan dönüş yapmamız gerekiyor. Ama Yunan gümrük görevlileri o saate kadar çalışmıyor. Gerekirse orada görevlendirilecek personelin ücretini biz verelim. Yeter ki orası gece açık kalsın. Eğer bunu yapabilirsek 55 bin olan Türk yolcu sayısını iki katına çıkarıp 100 bini bulabiliriz" diye konuştu.

ED(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)