MANİSA’nın Akhisar İlçesi’nde, faaliyet gösteren Güneş Fayton, Türkmenistan’daki Türkmen Atları Devlet Birliği’ne toplam 5 fayton ihraç etti.
Akhisar’daki Türkiye’nin ilk ve tek fayton fabrikası Güneş Fayton, tesislerinde 2006 yılından bu yana imal ettiği faytonları çeşitli ülkelere ihraç ediyor. Güneş Fayton müşteri portföyüne Romanya, Almanya, Irak, Dubai, Kıbrıs, Şili, Azerbaycan, Kuveyt ve Malezya’nın ardından Türkmenistan’ı da ekledi. 86 yıldır Akhisar Sanayi Sitesi’nde, günümüz ulaşım şartlarında artık birer nostalji olan faytondan, at arabasına, atlı kar kızağından, küçük büfelere kadar bir çok ürünü özgün, endüstriyel mantıktan uzak, el işçiliğiyle üreten Güneş Fayton’un iki ay içinde yaptığı “visavis” modeli, gerçek deriden 5 faytonu, geçen hafta Türkmenistan’daki Türkmen Atları Devlet Birliği’ne gönderdi.
Birbirinden estetik faytonlar yapmanın yanı sıra, bu mesleği ayakta tutup, geleneksel Türk sanatının dünya tanıtılmasında da önemli bir rol üstlenen Güneş Faytonculuk’un sahibi Murat Kabasakal, faytonculuğu ayakta tutabilmenin zorluklarını yaşadıklarını söyledi.
Yurt içinde belediye, tatil köyleri, alışveriş merkezleri, eğlence ve dinlence mekanlarının rağbet gösterdiği faytonlara yurt dışından da ilginin sürekli arttığına dikkat çeken Satış ve Pazarlama Müdürü Zafer Geren, “Fayton imalatı tamamen bir ekip işidir. Klasik bir faytonun bir-iki usta ile kusursuz bir şekilde yapımı imkansızdır. Bu iş bir ekip ve takım işidir. Fayton imalatı için önce uygun ve nitelikli malzeme temini gerekmektedir. Ürünlerimizde kayın, çam ve dişbudak ağacını kullanıyoruz. Ahşap oyma işleri tamamen el oyması, demir işçiliği ise ocaklarda sıcak el dövmesidir. Ancak çok iyi kurutulmuş dişbudak ağacı, iyi bir teker ustasının elinde şekil alarak gerçek bir fayton tekeri olabilir. Sıcak dövme demir işçiliği ile güçlendirilmiş kurumuş kayın ağacı faytonun ana kasasını oluşturur. Boya için donanımlı bir boya kabini, teçhizatı ve ekibi ile kalitesi tescil edilmiş markalarda boya malzemesi kullanmak gerekir. Boyadan çıkan faytonlardaki, çizgi ve desenler, nakkaş ustamız tarafından özenle şekil alır. Nostaljik bir mahalle görünümündeki bu fabrikada, son olarak döşeme atölyesine gelen faytonlar, deneyimli ustalarımız tarafından döşenir ve kaplanır. Halen 15 çalışanımız ile ayda 4 fayton imal etmekteyiz” diye konuştu.
Faytonların fiyatlarının yapıldıkları malzeme ve özelliklerine gören 6 bin ile 15 bin dolar arasında değiştiği bildirildi.