AKDENİZ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Altı Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'de 21 kıkırdaklı balık türü neslinin tükenme tehlikesi yaşadığını söyledi.
Doç. Dr. Gökoğlu, Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Komisyonu'nun, nesillerini korumak amacıyla 21 balık türünü 'kırmızı liste'ye aldığını belirtti. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu türlerin 3 cins mako, 6 cins büyük beyaz, 3 cins çekiç ile boz camgöz ve kaplan cinsi köpek balıklarının yanı sıra, 2 cins keler, 3 cins kemane, 2 cins de testere balığı olduğunu aktardı.
Kıkırdaklı yapıya sahip balık türlerinin diğer türlere göre az yumurtlamasından dolayı üremesinin de az olduğunu anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, kıkırdaklı balıkların yavrularının diğer balıklara göre büyük olması nedeniyle de bütün av araçlarına kolaylıkla yakalandığını kaydetti.
Av araçlarındaki seçiciliğin kıkırdaklı balık türü yavrularına zayıf olması nedeniyle av sırasında diğer balıklarla birlikte yakalandığını dile getiren Doç. Dr. Gökoğlu, "Kolaylıkla yakalanan kıkırdaklı balık türleri ve bu türler arasında yer alan köpek balıkları yakalandıktan sonra öldürülüyor. Balıkçılarımız köpek balıklarına duydukları korkudan dolayı bu türleri yakaladıktan sonra öldürüyor. Bu tür balıklar neslinin devam edebilmesi için av araçlarına yakalanırsa dahi doğal yaşamına bırakılmalı. Bu balıklar Akdeniz ekosisteminin bir parçası. Yok edilmemesi gerekir" diye konuştu.
21 BALIK KIRMIZI LİSTEDE
Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, merkezi Monako'da bulunan ve Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki bilim adamlarının araştırmalarının paylaşıldığı Akdeniz Bilimsel Araştırmalar Komisyonu tarafından 21 kıkırdaklı balık türünün korunması için çalışma başlatıldığını aktardı. Doç. Dr. Gökoğlu, "Nesli tükenme tehlikesi altındaki balıklar merkezin kırmızı listesine alındı. Merkez, Akdeniz'de ender olarak görülen bu tür balıkların varlığını tespit edip, neslini sürdürebilmeleri için çalışma yapıyor. Farklı ülkelerdeki bilim adamları nesli tükenme tehlikesinde olan balıklarla karşılaştığında bu merkeze verileri gönderiyor. Bu şekilde de bu türlerin varlığı hakkında bilgi toplanıyor" diye konuştu.
Kırmızı listedeki balık türlerinin Antalya kıyılarındaki varlığı hakkında Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol ile çalışma yaptıklarına değinen Doç. Dr. Gökoğlu, incelemelerinde nesli tükenme tehlikesi olan kemane ile keler balığının bilinçsiz avlanma sonucu yakalanarak, öldürüldüğünü gözlemlediklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Özvarol ise balıkçıların avladığı balıkları inceleyerek kayıt altına aldıklarını anlattı. Kırmızı listede yer alan 13.6 kilogram ağırlığında 156 santimetre uzunluğunda kemane balığı ile 145 santimetre boyunda 24.4 kilogram ağırlığındaki keler balığının bilinçsiz avlanma sonucu yakalandığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özvarol, balıkçılara nesli tükenme tehlikesi altındaki balıklara karşı daha duyarlı olunması yönünde çağrı yaptı.