ADANA Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (AKDAM) Başkanı Münire Dağ, çıkarılan yasa ve alınan önlemlere karşın kadına yönelik şiddetin sona ermediğini, kadınların da şiddete karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi açıklama yapan AKDAM Başkanı Münire Dağ, dernek olarak 'Şiddetle Mücadelede Yalnız Değilsiniz' sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Şiddete karşı kadınları bilinçlendirmek için broşür hazırladıklarını belirten Münire Dağ, kadınlara şiddetten korunmanın yolları ve şiddete uğradıklarında neler yapacaklarını anlattı. Kadına yönelik şiddete karşı toplumda duyarlılık oluştuğunu ama buna karşın şiddetin sona ermediğini kaydeden Münire Akdağ, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için toplumsal eğitim ve eşitliğin sağlanması kadar, kadınlara da görev düştüğünü aktardı.
"ÇANTA HAZIRLAYIN"
Kadınları şiddete karşı mücadele etmeye çağıran Dağ, şöyle konuştu:
"İlk kez eşi veya yakınından evde şiddete uğrayan kadının 'hayır' demesi gerek. Pencereyi açıp, bağırarak yardım istemesi gerekiyor. Tehlikeli olabilecek evin mutfak, banyo ve merdiven gibi bölümlerinden uzak durmalılar. Şiddet görüyorlarsa kaçmaya çalışmalı, silah ve bıçak gibi nesnelerden uzak durmalılar. Kadınlar komşularıyla dayanışma oluşturup, önceden aralarında bir işaret belirleyerek yardım isteyebilir. Çocuklar, yardım istemek için dışarıgönderilebilir. En önemli şeylerden birisi de kadınlar nüfus cüzdanı gibi önemli belgelerini, değerli eşyalarını ve paralarını koyabilecekleri bir çanta hazırlamalarıdır."
"MUTLAKA ŞİKAYET EDİN"
Şiddet mağdurlarının mutlaka polis merkezine giderek şikayetçi olmasını isteyen Dağ, hemcinslerine şunları önerdi:
"Polise yaşadığınız olayı anlatın. Olaya tanık olanların açık adlarını ve adreslerini bildirin. Başınıza gelen olayla ilgili mutlaka polis merkezinde tutanak hazırlattırın. En önemli şeylerden birisi polise, şiddete uğradığınızı belirterek sizi doktora götürmesini söyleyin. Şiddet nedeniyle evden çıkamıyorsanız, komşunuz ya da bir yakınınız sizin yerinize Cumhuriyet Savcılığı'na başvurabilir. Şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılmasını ve eve yaklaşmamasını isteyebilirsiniz. Savcılıkta, size şiddet uygulayan kişinin elindeki silah ve benzeri malzemelerin alınmasını, sizi telefonla veya mektupla rahatsız etmemesini, eşyalara zarar vermesinin engellenmesini, alkol veya uyuşturucu madde kullanıp eve gelmemesini isteyebilirsiniz. "

YB(OA/İD) (FOTOĞRAFLI)