Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi (AKDAM) Başkanı Münire Dağ kadınların yaşı, sosyal, ekonomik, mesleki ve eğitim durumu fark etmeksizin, fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet görebildiğini söyledi.
Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını değerlendiren AKDAM Başkanı Münire Dağ, kadınların giyim tarzının bile şiddet nedeni olabildiğine dikkat çekti. Münire Dağ, "İtip kakmak, dövmek, öldürmek kadar bağırıp çağırmak, aşağılamak ve tehdit etmek de şiddettir. İstemediği halde cinsel ilişkiye girmek, çocuk doğurmaya zorlamak da, kadının çalışmasına izin vermemek ve istemediği bir işte zorla çalıştırmak da kadına yönelik şiddettir" dedi.
'ŞİDDETE SESSİZ KALMAYIN'
Kadınları, şiddete karşı çaresiz olmadıklarını belirterek 'sessiz kalmamaya' çağıran Münire Dağ, şunları kaydetti:
"Devletin kurduğu Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile hem kadına yönelik şiddetin önlenmesi, hem şiddet mağduru kadınlara yönelik şiddeti önleme hizmetleri veriliyor. Kadın danışma ve sığınma merkezleri şiddetin sona ermesi için başvurulabilecek yerlerdir. Eğer bir kadın şiddete uğrarsa, en yakın jandarma ve polis merkezine veya savcılığa gidip yaşadığı olayla ilgili tutanak tutturmalı, şikayetçi olmalı. Yaşanılan durumla ilgili ayrıntılı bilgiler bu tutanakta yer almalı. Fiziksel şiddete uğranmışsa vücuttaki izler kaybolmadan bir sağlık kuruluşuna gidip muayene olunmalı. Şiddet uygulayan kişi eş veya yakınsa Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında evden uzaklaştırılması için talepte bulunulabilir. Panik butonu talep edilebilir. Kadınlar şiddete karşı sessiz kalmasın. Telefonla bile şikayetçi olunabilir. Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Danışma Hattı'nı, 155 polis ve 156 jandarma hattını 24 saat arayıp şikayet ve taleplerinizi iletebilirsiniz."
YB(BK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)