İlker KABADAYI / ÇEŞME (İzmir), ()- İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde, AK Partliler ve işadamları yemekte biraraya geldi.

Çeşme Ilıca Otel'de gerçekleşen yemeğe Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, AK Parti Çeşme Belediye Başkan Adayı Mustafa Cenger ve Çeşmeli işadamları ve partililer katıldı.

Yemekte konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "İzmir'in özellikle Türk turizminden aldığı payın artması gerekiyor. 2002 yılında çok az turist geliyordu, bütün Türkiye'ye 13 milyon turist geliyordu. Bugün ise sadece Antalya'ya 12 milyon turist geliyor. Bu tabi durup dururken olmuyor. Her şeyden önce bir turizmin kentinin alt yapısının çok iyi olması gerekiyor. Çeşme'de imarın olmaması birçok sorunu berberinde getiriyor. Ecrimisil sorunun bugüne kadar çözülmemesine doğrusu şaşırdım" dedi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK İÇ HATLAR TERMİNALİ İZMİR'DE

Turizmiyle dünyaya marka olmuş bir yerin sezonunun 2 ay sürmesinin kabul edilemeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Buraya turizm kenti bile diyemezsiniz. Türkiye'nin her yerinde 2 ay turizm var. O nedenle bunun sebebinin iyi tespit edilmesi gerekiyor. O şehre turist nasıl gelebilir? Tüm yönleriyle bakmak lazım. Bir kere o şehrin kolay ulaşılabilmesi lazım. Çeşme'ye baktığımızda İzmir'en buraya kolay ulaşılabiliyor. Özellikle son 11 yılda Bakanımız Binali Yıldırım'ın katkılarıyla İzmir'in her yerine kolay ulaşılabilir. Hızlı tren başlayacak bu sene İstanbul İzmir otobanı devam ediyor" diye konuştu.

ÇEŞME VE EGENİN GELECEĞİ GOLF TURİZMİNDE

Turizm çeşitliliği sadece deniz, kum turizmiden ibaret olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, "Spor turizmine ne kadar bakabildik. Bana göre Çeşme'nin ve Ege'nin geleceği golf turizmindedir. Golf için gelen her bir turist normal gelen bir turistin dört katı para harcamaktadır. Antalya'da bunun faydasını çok gördük. 2013 yılında 5 yüz eli bin kişi sadece golf turizmi için Antalya'ya geldi. Golf çevreye duyarlıdır ve zararlı değildir. Golf zengin sporu da değildir. Herkes için bir spordur" dedi.

"ANKARA'DAN HER TÜRLÜ DESTEĞİ KENDİLERİNE VERECEĞİZ"

Sorunları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve Çeşme Belediyesi'nin beraber çözmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Ankara'dan gelecek çözümler içinde Çeşme Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bağlarının güçlü olması gerekiyor. İzmiri'i değiştirecek ve yaşam kalitesini artıracak aynı zamanda Çeşme'nin marka değerini artıracak projelerdir. Bizde Ankara'dan her türlü desteği kendilerine vereceğiz. Eğer bize destek verirseniz gerek Çeşme'de Mustafa Cenger gerek İzmir'de Binali Yıldırım gerekse diğer ilçelerdeki arkadaşlarımız sizlere güzel hizmetler sunacaktır" diye konuştu.

"ÇEŞME'YE ŞAŞI BAKVMADIK"

AK parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ise Çeşme sadece hafta içindeki yorgunluğunu hafta sonu atmak için merkezdekilerin geldiği bir yerin ötesinde bir potansiyeli olduğunun belirterek, "Bu potansiyeli harekette geçirmek için yapılması gereken işler var. Çeşme'nin bir şuçu yok, suç Çeşme'nin sorunlarına sağır olanlarındır. Çeşme'ye yat limanı yaptık. Neredeyse Çeşme o yat limanıyla anılır hale geldi. Çeşme'ye şaşı bakmadık ve lazımsa kendi kapasitemizde, kendi bakanlığımızda hepsini yaptık. Şimdi de Mustafa Cenger'le birlikte bu şehre hizmet etmek için karşınızdayız" dedi.

30 Mart'a bir karar vereceklerini belireten Yıldrım, "Vereceğiniz karar ne olursa olsun, bu karar sonunda İzmir kazansın, Çeşme kazansın" dedi. 

"İZMİR'İN SORUNLARI BİRİKE BİRİKE DAĞ OLMUŞ"

10 senedir İzmir'in sorunları birike birike dağlar olduğunu ifade eden Yıldırım, "Ama bir şehir düşünün ticareti öğreten şehir, ihracatı Türkiye'ye getiren şehir. Türkiye'nin iktisat politikalarının belirlendiği şehir, Fuarcılığı öğreten şehir. Türkiye'nin nüfus olarak üçüncü büyük şehri. Diğer bütün göstergelerde daha geride, ihracatta dördüncü sıraya gerilemiş. İşizlik yüzde 14,5. Bir biriciliği var İzmir'in o da kaçak yapılaşmada birinci. İzmir Böyle mi anılmalı. Bu İzmir'in hakkettiği şey değil. Biz 2,5 aydır bunu anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

"1414 PROJE İZMİR'E HAYAT VERECEK"

Havası, doğası, jeotermal kaynakları, denizi her şeyi olduğunu amam oluşturulan katma değer olmadığını belirten Yıldırım, "Niye yok bunu sorguladınız mı. İzmir 4 milyon nüfusu var. Muğla bile 4 milyon yabancı misafir kabul ediyor. İstanbul 12 milyon yabancı turist kabul ediyor. İzmir'in nesi eksik. Vizyonsuz yerel yöneticileri var. Yatıyorlar kalkıyorlar ideolojik siyaset ve hamaset söylem yapıyorlar. Bunlarla bir yere varamaz bu şehir. Bizim projelerimizle bu şehre beş yıl sonra gelecek turist sayısı 6 milyon olacak. İşsizlik yüzde 8'e düşecek.Mili geliri 22 bin dolara çıkacak. Hayat İzmir 1414 proje İzmir'e hayat verecek" diye konuştu.

"YIKIK, DÖKÜK, HARABE ALSANCAK"

Çeşme yat limanı 20 milyon avroluk bir yatırım olduğunu ve yap işlet devret projesi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Hem devlet hem yatırımcı hem de Çeşme kazanıyor. Bizim yap işlet devret projelerimize İzmir'in Belediye başkanı, yeni belediye başkan adayı diyor ki 'bunla peşkeş çekme projeleridir. İzmir'in mallarını hamlatmam' diyor. Bu kafayla İzmir nereye gider Orada dursun yıkık, dökük, harabe Alsancak. Bir çukur var orada 25 yıldır duruyor içinde kocaman fareler var.Şehrin merkezinde" dedi.

Çeşme'de plan yok diyorsunuz nerede plan var. İzmir'in planı mı var. 1/100 binlik plan yok 1/5 binlik plan yok 1/25 binlik bir plan var. Delik deşik olmuş. İzmir günü birlik kararlarla idare ediliyor. Böyle keyfi idarecilik olmaz. Plan bir şehrin anayasasıdır. İzmir'de yok ki Çeşme'de olsun" dedi. Yeni balıkçı barınağı yapılacağını söyleyen Yıldırım sözleri söyle tamamladı:

"Alaçatı Bedir Mevkii'nde bir balıkçı barınağı yapılacak. Çakabey bölgesi İnönü mahallesinde eski medreseler turizm master planı çerçevesinde restore edilip Çeşme Turizmine kazandırılacak. Şifne yat limanın çevresinde termal turizm ve kongre turizm, için gerekli tesislerde olacak. Projeleri olacak. Ilıca'da yat limanı yapılacak. Alaçatı'daki hava Limanı faal hale getirilecek. Bunun çalışmaları başladı Ulaştırma Bakanlığına devri yapıldı. Önümüzdeki günlerde buranında yap işlet devre modeliyle yapılmasına başlanacak Ev pansiyonculuğu ve butik otel işletmeciliği teşvik edilecek. Çeşme master planı yapılacak.Biz yapılmayanları yaparak geliyoruz."

İK(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)