Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, üniversitelerin en özgür kurumlar olması gerektiğini belirtti.
Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) düzenlediği 2'nci Uluslararası Davraz Kongresi'ne, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de katıldı. Kongre öncesi SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nu makamında ziyaret eden ve üniversite hakkında bilgi alan Şahin, SDÜ'nün davetlisi olarak bu kongreye daha önce de katıldığını söyledi.
SDÜ Rektörü İbicioğlu, ziyaret esnasında Şahin'e önce deriden yapılmış boş bir çanta verip, "Efendim biz bunu boş veriyor, parayla geri alıyoruz" diye espri yaptı. Prof. Dr. İbicioğlu, daha sonra gül ürünlerinden oluşan bir sepet ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi olan İslamköy'ün ekmeğini hediye etti. İslamköy ekmeğinin özelliklerinin anlatıldığı poşetin üzerindeki yazıyı okuyan ve ekmeğin özelliklerini beğenen Şahin, "Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel bu söylediklerime sevinecektir" dedi.
KONGRE BAŞLADI
Bugün başlayan 'Küresel Sorunlar ve Çözüm Arayışları' konulu 2'nci Uluslararası Davraz Kongresi'ne ise Şahin'in dışında Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Hasan Sert, Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, Ak Parti Isparta milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve çok sayıda davetli katıldı.
Mehmet Ali Şahin, bu kongrede önemli tebliğler sunulacağını, bunların uygulayıcılar tarafından dikkate alınmasını temenni ettiğini söyledi. Kongrenin ve SDÜ'nün önemine dikkati çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversitelerin asli görevi, ülkenin veya o şehrin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirmek. Buna ihtiyaç var mı? Tabi ki var, özellikle çağımızda var. Toplumlara da artık bilgi toplumu deniyor. Dolayısıyla üniversiteler, bu bilgi çağında o ülkenin, hatta o şehrin önünü açacak önemli kurumlardır. Bugün dünyada yarış, teknoloji ve bilim alanında oluyor. Bunu kullanma başarısı gösteren ülkeler, dünyada söz sahibi oluyor. Bilimi ekonomik kalkınma, sosyal kalkınmada değerlendirebilen ülkeler bugün gelişmiş ülkeler kategorisindedir. Ne kadar zengin olursanız olun, bu iki alanda geri kalmışsanız kalkınma çabaları içinde olan bir ülke olarak anılırsınız. Ben SDÜ'nün bu görevini büyük titizlikle yürüttüğünü görüyorum."
'KALKINMA İKİ KANATLI KUŞ'
Bilim ve teknoloji denilince akla sadece maddi kalkınmanın gelmemesi gerektiğini kaydeden Şahin, "Kalkınma iki kanatlı kuş gibidir. Bir taraf maddi, diğer taraf manevi" dedi. Şu anda ülkede 184 üniversite bulunduğunu, 5.5 milyon gencin yüksek tahsilde olduğunu ve 143 bin civarında öğretim üyesinin üniversitelerde hizmet verdiğini anlatan Şahin, üniversitelerin özgürlüğü konusunda da şunları söyledi:
"Üniversitelerimiz ne kadar özgürdür? Benim kanaatime göre en özgür kurumlar olması gerekir. Üniversitelerimiz her türlü fikrin ve düşüncenin şiddete başvurmadan özgürce tartışıldığı mekanlardır. Bu konuda çok ciddi sorun yaşandığı kanaatinde değilim. Ülkemizde son yıllarda çok ciddi adımlar atıldı demokrasi ve özgürlük alanında. Özellikle 82 Anayasası temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan bir anayasa. Bunu değiştirmek için çok çalıştık. Keşke tamamını değiştirebilseydik. Üniversitelerimizde yakın zamana kadar kılık kıyafet sorunu yaşanıyordu. Şimdi var mı böyle bir sorun? Çünkü halkımızın bu konuda geldiği nokta anayasayı da aşmış, yasaları da aşmıştır."

ME(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)