Tolga YILDIRIM- Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçayı'ndaki tesisinde belediyeye ait evrakların yakıldığı iddiasıyla polisin inceleme başlattı. Seçimi kazanan Ak Parti adayı Menderes Türel ve partililer, tesise baskın yaptı. Bir kısmı yanan evrakı gösteren Türel, “Entrikalarla kirli oyunlarla, kara politikalarla ayıplarını örtmeye çalışanlar, adaletin yakasından kendilerini kurtaramayacak" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise Boğaçayı tesislerinde yakılanların belediyenin resmi evrakı olmadığını, kendi makam odasında bilgi amaçlı bulunduğu kağıtlardan oluştuğunu söyledi. Akaydın, tesise baskın yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Ak Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse bina önünde toplanan partililere seçim otobüsünden sonuçlarla ilgili bilgi verirken, kendisine telefonla gelen haberi paylaştı. Köse, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaçayı'ndaki şantiyede belediyeye ait evrakın yakıldığı iddiasıyla polisin inceleme başlattığını duyurdu. Köse, partililere Boğaçayı'ndaki tesislere giderek evrakın yakılmasını önleme çağrısında bulundu.
İl Başkanı Mustafa Köse, yanında Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ve partililerle Boğaçayı'ndaki tesise gitti. Kesin olmayan seçim sonucuna göre Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan AK Partili Menderes Türel'in de geldiği şantiyede polis belediye tarafından yakıldığı iddia edilen evrakın bulunduğu alana, şerit çekerek güvenlik altına aldı.
GÖREVE BAŞLAMAYI GECİKTİRİYOR
Ak Partililerin sloganlar atarak CHP'li Mustafa Akaydın'a tepki gösterdiği şantiyede Türel, Köse ve yanındakiler bir kısmı yanan evrakı inceledi. Gazetecilere açıklama yapan Menderes Türel, en az 5 sene saklanması gereken imar ve bütçeye ait evrakların yakıldığını ileri sürdü. İhbar üzerine geldiklerini belirten Türel, şunları söyledi:
"Şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin üretim tesislerindeyiz. İhbar üzerine gelen emniyet güçleri, evrak yakıldığıyla ilgili olay yerinde müdahalede bulundu. Ben de intikal ettim. Biz dünden beri bunu söylüyorduk. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı itirazların arkasında bizim göreve başlamamızı ertelemeye yönelik gayret ve bu gecikmeden kaynaklanan kendi usulsüzlüklerini yolsuzluklarını örtmek için bazı evrakların yok edilmesi girişimleri ile ilgili olduğunu dün söylemiştik. Bugün de bu olay suçüstü yapılarak ortaya çıktı."
İÇ DENETİM, İMAR VE BÜTÇE
Yakılan evrakın 2012 ve 2013 tarihli iç denetim raporu ile imar ve bütçe konularında olduğunu ileri süren Türel, evrak tarihlerinin 5 seneyi geçmesi halinde imha edilebileceğini dile getirdi. Evrakların 5 yıl boyunca saklanması gerektiğine dikkati çeken Türel, şöyle konuştu:
"Bu hırsızlıklarını örtmeye yönelik girişimi esefle kınıyorum. Bu hırsızlıkların başta Mustafa Akaydın olmak üzere göreve başladığımızda hesabını soracağız. Yetim hakkına göz dikenlere, kursağından haram geçenlere hesabını soracağız. Antalya'da huzur gelsin, barış gelsin diye göreve başladığımız süreçte entrikalarla kirli oyunlarla kara politikalarla ayıplarını örtmeye çalışanlar adaletin yakasından kendilerini kurtaramayacak. Hırsızlıklarının hesabını sonuna kadar verecek. Biz göreve başladığımızda hepsinin hesabını soracağız."
'AKAYDIN ABD'YE KAÇACAK'
Devletin bütün yetkililerine belediyedeki evraka sahip olmaları konusunda tedbir almaları uyarısında bulunan Menderes Türel, evrakın ne kadarının kurtarıldığı konusunda bilgisi olmadığını söyledi. Kurtarılan evraka emniyetin el koyduğunu kaydeden Türel, kendilerinin de ayrıca inceleme yürüteceklerini belirtti.
Belediyeye ait diğer şirketlerde de evrakların imha edildiğini iddiasının kendisine ulaştığını dile getiren Türel, “Böyle bir hırsızlığa göz yumamayız. Sayın Akaydın'ın bu evrakları yaktıktan sonra yurtdışına kaçacağı, ABD'de kızının yanına kaçacağı ile ilgili ihbar gelmektedir. Güvenlik güçlerini uyarıyorum. Gereken tedbirler alınmalı. Bunların yüce adalet önünde hepsinin hesabını soracağız. Artık Antalya'da hırsızlık yolsuzluk yapanlar şükürler olsun gidiyor" diye konuştu.
AKAYDIN: RESMİ EVRAK DEĞİL
Mustafa Akaydın ise Boğaçayı tesislerinde yakılan evrakın belediyenin resmi evrakı olmadığını, kendi makam odasında bilgi amaçlı bulunduğu kağıtlardan oluştuğunu söyledi. Akaydın, "Yakılan evrak içinde iş başvurusu CV'leri, belediye meclisi notları gibi kağıtlar var. Bunlar bürokratik sistem içerisinde yer alan evrak değil, makam odamda, çalışma amaçlı kullandığım kağıtlardır. Bununla ilgili Antalya adliyesine giderek tesise baskın yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi.
Polis ve jandarma ekipleri tesisteki incelemelerini sürdürüyor.
AK PARTİLİLER BELEDİYEYE GELDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaçayı'ndaki üretim tesisinde belediyeye ait evrakların yakıldığı iddiasıyla Menderes Türel ve partililerin tesise yaptığı baskının ardından belediye binasına gelindi. Şube müdürlüklerini dolaşan partili gençler, içerisinde resmi evrakın olduğu öne sürülen çöp toplama araçlarına el koydu.
Grupla birlikte binaya gelen Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç ise Denetim ve Ruhsat Şube Müdürlüğü'ne girerek, belediye araçlarının dışarı çıkarılmamasını istedi. Araçların polisin incelemesinin ardından bırakılacağını belirten Enç, partili gençlere belediye çalışanlarıyla tartışmamaları konusunda uyarıda bulundu. Belediye binasına ait bahçeden dışarı çıkarılmayan çöp toplama araçları çevresine polis tarafından şerit çekilerek güvenlik çemberine alındı.
Bu sırada belediye binasındaki kalabalığın yanına gelen Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse, polisin gerekli araştırmayı yaptığını ve kalabalığın dağılması gerektiğini söyledi. Belediye binası önünde araçlardan çalınan müziklere oynayarak eşlik eden kalabalık bir süre sonra dağıldı.

TY(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)