Bayram BULUT/DİYARBAKIR, ()-MARDİN Büyükşehir Belediye Başkanı ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, "Biz Kürdistan'da örgütlü yapımızı oluşturarak, bugün özgürlük ve demokrasi mücadelemize katkı sunabiliriz. DTK bu anlayış ve ruhla örgütlülüğünü yaratacak ve demokratik özgür yaşamı inşa etme çalışmalarını sürdürecektir" dedi.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır'da DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek'in de katıldığı basın toplantısı düzenleyerek DTK'nın 6-7 Eylül tarihlerinde 'Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam inşa' perspektifiyle 7'nci olağan kongresine gideceğini söyledi.
Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan'da önemli gelişmelerin yaşandığı tarihi bir süreçten geçildiğini söyleyen Türk, Kürt halkının bu süreçte özgür geleceğini belirlemek amacıyla büyük bir mücadele verdiğini kaydetti. Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmaya dönük saldırıların da yoğun bir şekilde yaşandığını söyleyen Türk, "Tam da bu süreçte bir bakıyoruz uluslararası güçlerin büyüttüğü, geliştirdiği ve canavarlaştırdığı IŞİD saldırısıyla karşı karşıyadır. Kobane, Efrin ve Cizire'de ve son olarak Şengal'de Kürtlerin bu kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir saldırının olduğunu görüyoruz. Başından beri bu gelişmeleri ciddi bir şekilde Türkiye'nin ve dünyanın gündemine getirdik" dedi.
Türk, çeteci saldırıların bütün halkların geleceği için tehlikeli olduğunu ve bu saldırıların sadece Kürt halkının değil, bütün halkların geleceğini karartabilecek bir güç olduğunu söyledi. Böylesi bir dönemde Kürt halkının kazanımlarını korumak için ciddi bir çabanın içerisine girdiğini belirten Türk, "Bir tarafta ulusal bir ruhla Kürt birliği gelişirken, diğer tarafta Kürt halkı dört parça Kürdistan'da örgütlü yapısını en güçlü noktaya çıkarmaya yönelik bir çabanın içerisindedir" dedi.
DTK'nın halkın beklentilerine yanıt verecek bir yapılanmaya gideceğini anlatan Türk, şöyle dedi:
"Delegelerimizin yüzde 60'ını kent meclisleri, kent meclislerinin olmadığı yerde halkın sandık başına giderek seçmesiyle belirlenecek. Kadın erkek eşitliğini esas alan bir delegasyon ve meclis anlayışını egemen kılacağız. Kürt halkının 30 yıllık mücadelesinin geldiği nokta ortadadır. Biz Kürdistan'da örgütlü bir yapımızı oluşturarak, bugün özgürlük ve demokrasi mücadelemize katkı sunabiliriz. DTK bu anlayış ve ruhla örgütlülüğünü yaratacak ve demokratik özgür yaşamı inşa etme çalışmalarını sürdürecektir. Parti menfaatleri yerine Kürt halkının geleceğini düşünmeliyiz. 21'inci yüzyılın Kürt halkının geleceği için önemli fırsatlar yarattığı gibi kimi tehlikelerin de ortaya çıktığı bir yüzyıldır. Bizler de bu tehlikenin de farkındayız. Bu tehlikeleri bertaraf etmek için bugün gerçekten halka dayalı bir örgütlü yapıyı hazırlamak ve bunu güçlü bir hale getirmek zorundayız. Bugüne kadar Kürt arasında Kürtlerin geleceği ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapılmasına rağmen Kürtler arasında ortak bir mücadele zeminini oluşturamadık. Bu süreçte bütün Kürt partileri ve Kürt silahlı güçleri Kürt halkının geleceği konusunda ortak bir mücadele geliştirecektir ve ulusal bir ruhla çalışmalarını bundan sonra yürütecektir."
DTK ve Kürt siyasetçiler olarak çağrıda bulunan Türk, "Artık siyasi partilerin menfaatleri yerine Kürt halkının geleceğini düşünecek bir anlayışla Kürtlerin yeniden bir diyalog oluşturması ve ortak mücadele zemini yaratarak, geleceği birlikte inşa edecek bir anlayış gelişmelerini istiyoruz. Eğer geçmişti Kürt Ulusal Kongresi'ni ortaklaştırabilseydik, Kürtler Kobane ve Şengal'de bu tehlikelerle karşı karşıya kalmazdı. Bugün ulusal bir ruhla Kürt halkının geleceğini ve kazanımlarını güçlü bir hale getirmeye dönük yeni bir dönemin eşiğindeyiz. DTK da bu anlayış ve ruhla kendisini örgütleyecektir. Kürtler bu süreçte artık geleceklerini kendileri belirleyecektir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI