İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu, şehirlerin kalitesinin insan sağlığı için temel nitelik taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Türkoğlu, şehirlerin de yaşayan organizmalar olduğunu ve bu organizmaların sağlıklı bir şekilde gelişmesi gerektiğini belirtti. Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği 'Mimarlık Buluşmaları'nda gerçekleşen panele, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu ve Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı Bölgesel Planlama Danışmanı Özgür Bora Yaprak konuşmacı olarak katıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis salonundaki buluşmada panelin oturum başkanlığını Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Asım Mustafa Ayten yaptı. 
'ŞEHİRLER YAŞAYAN ORGANİZMA'
Açılış konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Handan Türkoğlu 'Sağlıklı Kent Planlaması ve Örnekleri' konulu konuşmasına başladı. Şehirlerin kalitesinin insan sağlığı için temel niteliğinde olduğunu belirten Prof. Dr. Türkoğlu, şehirlerin de yaşayan organizmalar olduğunu ve bu organizmaların sağlıklı bir şekilde gelişmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa’daki sağlıklı şehir planlaması uygulamaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Türkoğlu "Burada amaç şehir planlama prensiplerinin sağlıklı şehirler yaklaşımı ile arasında yakın ilişki bulunduğunu göstermek, sağlık ve yaşam kalitesi konularının şehir planlama sürecinde ele alınmasını sağlamaktır" dedi.
DOĞA OLAYLARI VE İNSAN KAYNAKLI YIKIMLAR
Doğa olaylarının kentler üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Türkoğlu deprem, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra küresel ısınma sorununa dikkat çekti. Prof. Dr. Türkoğlu, bununla beraber şehirler üzerinde insan kaynaklı yıkımların da olduğunu ifade ederek Japonya’da yaşanan nükleer felaketi anımsattı.
'SAĞLIK ALTYAPISI YETERSİZ'
Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı Bölgesel Planlama Danışmanı Özgür Bora Yaprak da, 'Sağlık Kampüsleri' konulu konuşma yaptı. Ülkemizde mevcut sağlık altyapısının 1950- 1980 yıllarında inşa edildiğini söyleyen Yaprak, sağlık sisteminin  teknolojik altyapısı yetersiz ve günümüz mimari standartlarının gerisinde kaldığını ifade etti.