Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ, () - ABDULLAH Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, genç nüfusun işsiz kalmasının sadece Türkiye’de değil, dünyada sorun olduğunu söyledi. Prof.Dr. Sabuncuoğlu, “Türkiye’nin genç nüfusu var. Bu genç nüfusu, istihdam edemezsek, bu önemli kaynağı kullanamayız. Türkiye, ilerde sosyolojik ve ekonomik sorunları üstlenmek zorunda kalır" dedi.
Abdullah Gül Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Gençlik İstihdam Değerlendirmesi ve Sektörler Arası İşbirliği' Sempozyumu başladı. Sempozyumun ilk bölümünde, Erasmus Avrupa Programında Fransa Ulusal Ajansı Başkan Yardımcısı Bernard Asrignani, Avrupa Gençlik Forumu ve Avrupa Konseyi Eğitmeni, Politika Araştırma ve Analiz Enstitüsü Müdürü Marius Ulozas, Türkiye Ulusal Ajansı Genel Koordinatörü İbrahim Demirel ve AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, İngilizce yaptıkları konuşmalarında tüm ülkelerin en önemli sorununun işsizlik olmaya başladığını belirterek, çözüm önerilerini sıraladı.
İŞSİZLİK KÜRESEL SORUN
Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, genç işsizlerin istihdam sorununun sadece Türkiye, Asya ya da Avrupa’da değil, tüm dünyada sorun olmaya başladığını söyledi. Avrupa’da gençlerin istihdamıyla ilgili ilk kez sempozyum düzenlendiğini de belirten Rektör Sabuncuoğlu şöyle devam etti:
“Abdullah Gül Üniversitesi olarak, gençlik istihdamı konusunu Avrupa’dan gelen meslektaşlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, devlet ve özel sektör temsilcileri, üniversite ve akademisyenlerle beraber tartışmak, kalıcı çözümler üretmek üzere bir araya geldik. Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Çok hızlı bir değişim var dünyada. Bununla birlikte genç nüfus da artıyor. Genç nüfusun istihdam problemi, iş bulma sorunu giderek büyüyor. Yalnızca Türkiye’de, Asya’da değil, Avrupa’da bile çok ciddi, en önemli sorun gençlik istihdamı. Genç istihdam sorunu enerji gibi, diğer önemli konular gibi, dünyanın küresel meselelerden biri haline geldi. Biz de buna çok önem veriyoruz. Çünkü zaten çok genç nüfusumuz var. Nüfusun genç olmasından mutluluk ve gurur duyuyoruz. Fakat eğer genç nüfusu düzgün şekilde istihdam edemezsek o zaman büyük sorumluluk almış olacağız ve bu önemli kaynağı kullanamayacağız. Türkiye ilerde sosyolojik, ekonomik sorunları üstlenmek zorunda kalacak. Bu açıdan gençlik istihdamı hakikaten çok önemli. Sempozyumda, gençlerin istihdamının önünü açacak yol ve yöntemler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve üniversitelerin yapabileceği şeyler masaya yatırılıp, tartışılacak. Alternatif çözümler üretilecek . Bu sempozyum Avrupa’da ilk kez yapılıyor. Türkiye ve Kayseri’de yapılıyor olması da çok önemli."
Sempozyum, cuma günü yapılacak kapadokya turu ile sona erecek.

FOTOĞRAFLI