AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'ne gelerek Ağrı Dağı'na tek başına tırmanan ve 4 bin 500 metre yükseklikte 'donuyorum' mesajı atarak yardım isteyen dağcı Emre Varol, yaklaşık 10 saat sonra kurtarılarak hastanede tedaviye alındı.
Ankaralı bilgisayar mühendisi Emre Varol, geçtiğimiz hafta sonu Doğubayazıt ilçesine gelerek buradan Ağrı Dağı'na solo tırmanış yapmaya başladı. Şimdiye kadar Erciyes dahil birkaç dağa tırmanan Emre Varol, dün iddiaya göre Ağrı'da zirve yaptı. Ancak dağı yeterince tanımayan Varol, saat 16.11'de Ağrı Dağı'na 3 kez tırmanarak zirve yapan Mersin'de dağ rehberi Güldal Çelebi'ye 'Parmaklarım donmak üzere acil yardım' mesajı attı. Güldal Çelebi, mesaj üzerine yaptığı aramalarda Emre Varol'a ulaşamayınca jandarmaya bilgi verdi.
3 SAAT SONRA İKİNCİ MESAJ
Güldal Gelebi'nin ihbarı üzerine ilçe andarma ekipleri, Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekibi, Doğubayazıt Alan kılavuzları ile Doğubayazıt Arama ve Kurtarma (DAK) ekipleri de yola çıktı. Bu sırada saat 19.07'de Emre Varol'dan Güldal Çelebi'nin telefonuna ikinci mesaj geldi. Mesajda, Şapka buzullarının bitimi olan 4 bin 200 metreye kadar indiği ve ara kampa yerleştiğini belirten Varol, gıda takviyesi aldığını ve durumununu iyi olduğunu yazdı.
3 BİN 700 METREDE ULAŞILDI
Eli köyüne kadar taşıtlarla giden arama- kurtarma ekipleri, ara kampa doğru tırmanışa geçti. Varol'a 3 bin 700 metrede ulaşan ekipler, el ve ayak parmakları ile bacaklarında donma belirtileri oluşan dağcıyı alarak Eli köyüne hareket etti. Genç dağcı, sağlık Müdürlüğüne ait ambulansla saat 02.00'de Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne getirilerek yoğun bakıma alındı. Varol'un sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
'BAŞINDAKİ FENERDEN FARK ETTİK'
Kurtarma ekibinde yer alan Doğubayazıt Alan Kılavuzları Başkanı Murat Şahin, Doğubayazıt İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan gelen telefon üzerine harekete geçtiklerini belirterek şöyle dedi:
"Biz dağcıya, kendisini kurtarmak için yola çıktığımızı belirten mesaj attık. Donmamak için sürekli hareket etmesini ve aşağıya doğru gelmesini söyledik. Kafa fenerinin ışığı sayesinde fark ettik. Dağcıyı 3 bin 700 metrede çadırının içinde halsiz bir şekilde bulduk. Dağın büyük bir bölümü karlı olduğu için tırmanan ekip bayağı zorlandı."