AFET ve Acil Durumu Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye'nin kimyasal tehditlere karşı hazırlık kapasitesinin yüzde 100'e yakın olduğunu söyledi.
Antalya'da düzenlenen Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Eğitimi Programı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye'nin afete hazırlık seviyesini ve bu noktada yapılan çalışmaları değerlendirdi. AFAD koordinasyonunda tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte Türkiye'yi afete hazır hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Dr. Fuat Oktay, bu kapsamda 2013 yılında 'Afete Hazır Türkiye Projesi'ni başlattıklarını kaydetti.
Projede önce Afete Hazır Aile Kampanyası ile ailelerin afet öncesi ve sonrasında nasıl davranılacağı konusunda eğitildiğini dile getiren Dr. Oktay, Afete Hazır Okul Kampanyası'nın dün itibariyle başladığını, devamında ise Afete Hazır İşyeri Kampanyası ve Gönüllüler Projesi'nin hayata geçirileceğini söyledi.
TÜRKİYE'YE SINIF ATLATACAĞIZ
Türkiye'yi afetin olduğu an olan 'sıfırıncı dakika'ya hazırlamak istediklerini vurgulayan Dr. Fuat Oktay, "Bir müdahale planımız var. 'Türkiye'yi sıfırıncı dakikaya hazırlamak istiyoruz' dedik, 1.5 yıldır da buna çalışıyoruz. Bütün bakanlıklarımız bu projenin içerisinde. Yapmak istediğimiz şey, afet olduğu anda herkesin ne yapması gerektiğini, öncesinde hazırlığını yapıp, anında herkes harekete geçsin istiyoruz. 2013 Aralık ayında planımız onaylandı, yönetmeliğimiz çıktı. Bunun bilişim altyapısı da dahil bu planı 2014 yılında hayata geçirmek istiyoruz. Eğer bunu hayata geçirebilirsek Türkiye'ye uluslararası boyutta çok ciddi sınıf atlatmış olacağız" dedi.
HEDEF, DÜNYANIN 'EN'LERİNDEN BİRİ OLMAK
Türkiye'nin afete hazırlık ve müdahale konusunda bugünkü durumunun geçmişe göre çok daha iyi olduğunu söyleyen Dr. Fuat Oktay, bunu daha iyiye ulaştırmak için çalıştıklarını belirtti. 2014 yılı sonunda dünyadaki en iyiler arasına girme hedefinde olduklarını aktaran AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, tehlike ve risklerin belirlenerek bunların azaltılması noktasına dikkat çekmek istediklerini, özellikle kentsel dönüşümün bunun bir parçası olduğunu belirtti. Başlatılan projelerin meyvelerini vermesinin 5-10 yıllık süreci kapsayacağını vurgulayan Dr. Oktay, bunu sürdürebilir kılmak için de tüm ülkenin beraber hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
KİMYASAL TEHDİDE KARŞI HAZIRIZ
AFAD olarak özellikle teknolojik afetlerle ilgili yoğun şekilde kapasite artırımı yaptıklarına da dikkati çeken Dr. Fuat Oktay, şöyle konuştu:
"Bir kimyasal tehdit yaşadık Suriye kaynaklı. Bugün itibariyle Türkiye'nin kimyasal tehditlere karşı hazırlık kapasitesini neredeyse yüzde 100 artırmış konumundayız. Hem iller boyutunda hem de genel kapasite olarak baktığımızda. Bunu araç gereç ve ekipman boyutuyla artırıyoruz. Nükleer santrallerle ilgili de yine Enerji Bakanlığı ile birlikte AFAD olarak bu projenin tehlike ve risk boyutuyla tamamen içindeyiz. Her türlü önlemi, olmadan önleme boyutunda tamamen kendi açımızdan bakarak Türkiye'nin hiç bu afetleri yaşamaması gerektiği noktasında her türlü tedbiri alıyoruz ve her türlü çalışmanın içerisindeyiz."