ANTALYA'da düzenlenen Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Eğitim Programı'nda konuşan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye'de dünyaya örnek olacak yeni bir afetle mücadele modelini hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Başbakanlık AFAD tarafından hazırlanan Afete Hazır Türkiye Projesi'nin 'Afete Hazır Okul' kampanyası kapsamında Antalya'da Okul Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Eğitimi Programı düzenlendi. Kervansaray Otel'de gerçekleşen programın açılışına Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı yöneticileri, 81 ilin ilçe milli eğitim müdürleri ve AFAD personeli ile akademisyenler katıldı.
DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENECEĞİZ
Toplantının açılışında konuşan Yusuf Büyük, afetlerin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirtirken, yeni yetişen nesle afet bilincinin ancak eğitimle aşılanabileceğini kaydetti. Türkiye'de 1999 Marmara Depremi'nin ardından deprem bilincinin kalplere ve akıllara yerleştiğini aktaran Büyük, “Biz bununla yaşamayı, buna hazırlıklı olmayı öğreneceğiz. Bu da ancak eğitimle mümkün olacak" dedi.
'FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİYORUZ'
Yapılacak eğitimle Türkiye'deki bütün okullarda herhangi bir afet anında nasıl hareket edileceğinin öğrenileceğini dile getiren Yusuf Büyük, “Biz yardımsever bir millet olduğumuz için bilinçsiz şekilde kurtarmalara gidiyoruz, faydadan çok zarara neden oluyoruz. Bu toplantıdan sonra arkadaşlarımız bu işin gönüllü birer elemanı olacak. Afete Hazır Türkiye, Afete Hazır Okul, Afete Hazır Aile, Afete Hazır İşyeri diye ülkemizi geleceğe hazırlamak hepimizin görevi olacak" diye konuştu.
'BU İŞİ BEŞİKTEN ÖĞRETMEK LAZIM'
Vali Sebahattin Öztürk ise toplantıda verilen eğitimlerin davranışa yansımasının önemine dikkat çekerken, "Afetle ilgili çok şey yapıldı, söylendi ama her afetin sonunda biz aynı yanlışları tekrar yapar olduk. O halde yapılması gereken şey, kalıcı şekilde beşikten öğretmek lazım bu işi. Japonya bunun en güzel örneklerinden birisi" dedi.
'DİĞER ÜLKELERİ İÇ ÇEKEREK İZLİYORUZ'
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay , özellikle gelişmiş ülkelerdeki afete karşı davranışların Türkiye'de iç çekerek izlendiğini aktardı. Oktay, "Bizim yaşadığımız afetlerin kat be kat fazlasını yaşayanların son derece sakin şekilde geçip bir şişe suyunu bile sakin şekilde alırken, bizim bütün ülke olarak, Başbakanımızdan en altta çalışanımıza kadar afet yerinde olmamıza rağmen, bazen hiç de hoşa gitmeyen görüntüleri hep birlikte yaşıyoruz" diye konuştu.
'TÜRKİYE'Yİ SIFIRINCI DAKİKAYA HAZIRLIYORUZ'
AFAD olarak Türkiye'yi afetlere hazır hale getirebilmek için büyük bir çabanın içine girdiklerini anlatan Dr. Fuat Oktay, Türkiye'de dünyaya örnek olacak yeni bir afet modelini hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Olası afet durumunda bütün kurum ve kuruluşların elinden gelenin en iyisini yaptığını, ancak yine bir şeylerin eksik kaldığını vurgulayan Dr. Fuat Oktay, "O zaman bunu ortak akla dönüştürmemiz, kurumsallaştırp, bir sistem getiriyor olmamız lazım. Yani Türkiye'yi sıfırıncı dakikaya hazırlıyor olmamız lazım. Her bir bireyin, kurum kuruluşun ne yapması gerektiğini bilen, her türlü kapasitesini bilen bir Türkiye'ye oluşturmamız lazım" diye konuştu.
İNSANA YATIRIM
Yapılan ve başlatılan tüm çalışmalara rağmen her şeyin gelip insan unsuruna dayandığına dikkati çeken Dr. Fuat Oktay, "Hangi sistem olursa olsun, insana yatırım yapmadığınız sürece bu tür planların uzun vadeli, sürdürülebilir olması mümkün olmuyor. Tabii insan dediğimizde de gözümüz direkt Milli Eğitim camiasına dönüyor" dedi.
TÜRKİYE'NİN DÖNÜŞÜMÜ ÇOCUKLARLA BAŞLIYOR
Afete Hazır Türkiye'yi oluşturmakta kararlı ve ısrarlı olduklarını aktaran Dr. Fuat Oktay, afete hazırlıklı olmanın bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en büyük göstergesi olduğunu aktardı. Afetlere hazır hale gelmek için çocuklar ve ailelerden başlamak istediklerini vurgulayan Dr. Oktay, şunları kaydetti:
"Herhangi bir panik, afet anında bilinçaltımız ortaya çıkıyor. Bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin dönüşüm projesi aslında çocukların eğitimiyle başlayan bir projenin ürünüdür. Geleceğin Türkiye'sine olan inancımızı ifade edeceğimiz bir proje olarak görüyoruz. Bir 10 yıl sonrasında Türkiye'deki dönüşümün yapılmasının çalışmasını başlatıyoruz. 15 yıl sonra sonuçlarını göreceğiz."
AMAÇ, AFETİN İLK 72 SAATİNE HAZIRLIK
Afete Hazır Okul kampanyası kampanyasında eğitim programında yaklaşık 1500 yöneticiye eğitim verilecek. Eğitimlerle, çocuklar ve gençlerin, afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları, afete hazırlık kültürünü kazanmaları, afet farkındalığı oluşmasının sağlanması, doğru davranış şekillerini öğrenmeleri ve uygulamalarının sağlanması hedefleniyor. Bu kapsamda düzenlenen Okul Afet ve Acil Durum Planı Hazırlama Eğitim Programı'nda, okul yöneticilerine ve öğretmenlere, afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirmede bulunulacak, okullarında alabilecekleri temel önlemler paylaşılacak.