KONYA'da geçirdiği iş kazası sonrası belden aşağısı felç kalan, koltuk değnekleri ile yaşamını sürdüren 33 yaşındaki Kenan Kaynar, tedavi olmak için İstanbul'daki memur olan müezzin ağabeyinin yanına gidip adres değiştirince 3 ayda bir aldığı engelli maaşından, hem de genel sağlık sigortasından oldu. Adresini tekrar Konya'daki inşaat işçisi ağabeyinin yanına taşıdığını belirten Kaynar, henüz maaşını alamadığını ve tedavi olamadığını öne sürdü.
Kars'ta 2003 yılında bir kum ocağında çalışan Kenan Kaynar, kayma sonucu kumun altında kalarak ağır yaralandı. Erzurum Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Kaynar'ın omuriliğinin 7 yerinden kırıldığı ve baskıdan dolayı böbrek, pankreasında kayma olup yer değiştirdiği tespit edildi. 33 gün hastanede tedavi gören Kaynar, taburcu edilirken belden aşağısı felç oldu. Koltuk değnekleri ile yaşamını sürdüren Kaynar'a 'Yüzde 60 iş göremezlik raporu' verildi. Anne ve babası olmayan, hiç bir geliri bulunmayan Kaynar'a yaptığı başvuruların ardından 2006 yılında 3 ayda bir aldığı 245 lira engelli maaşı bağlandı ve sağlık tedavisi için de yeşil kart çıkarıldı.
ADRES DEĞİŞTİRİNCE MAAŞI VE SOSYAL GÜVENCESİ KESİLDİ
Konya'da inşaat işlerinde çalışan evli ve 4 çocuk babası ağabeyinin yanına kalan Kenan Kaynar, geçen şubat ayında uzun süreden bu yana görmediği ve İstanbul'da memur olan müezzin ağabeyi Yüksel Kaynar'ı ziyarete gitti. Ağabeyinin arkadaşları, yürümekte güçlük çeken Kenan'a Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde fizik tedavi olabileceğini söyledi. Bunun üzerine fizik tedavi olmaya karar veren Kenan Kaynar, hastaneye başvurdu. İkametgah adresi Konya'da görünen Kaynar'a hastaneye başvurması için adres değişikliği yapması gerektiği ve ikametgahını İstanbul'a alması gerektiği bildirildi.
Kenan Kaynar da, ikametgahını İstanbul'da yaşayan ağabeyi Yüksel Kaynar'ın yanına aldı ve 25 Haziran tarihinde fizik tedavi için hastaneye başvurdu. Fizik tedaviye başlayan Kaynar'a iddiaya göre bir hafta sonra sağlık provizyonunun dondurulduğu ve tedaviye devam etmesi halinde ücret ödemesi gerektiği bildirildi. Bunun üzerine tedaviyi yarıda bırakan Kaynar, sebebini araştırmaya başladı. Yaptığı görüşmeler sonrası iddiaya göre ikametgahını devlet memuru olan ağabeyinin yanına aldığı için hem 3 ayda bir aldığı engelli maaşının hem de sağlık provizyonunun dondurulduğunu belirledi.
ADRESİNİ YENİDEN DEĞİŞTİRDİ
Haklarından mahrum kalan Kaynar, ikametgahını yeniden Konya'ya alırken, Karatay Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü'ne de başvurdu. Haziran ayında başvurmasına rağmen halen engelli maaşını alamadığını öne süren Kaynar, şunları söyledi:
"Adres değişikliği yaptığım için ağabeyim memur ve maaşı yüksek olduğundan dolayı, maaşından pay sahibi yapmışlar ve engelli maaşımı kesmişler. Ağabeyim zaten kendi ailesine zor bakıyor. Bana nasıl baksın."
Yaptığı iş başvuruların kabul edilmediğini anlatan Kaynar, tek isteğinin kendisine uygun maaşlı bir iş olduğunu vurguladı.
"MAAŞINI ALABİLİR"
Karatay Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise Kenan Kaynar'ın halen sağlık provizyonunun açık olduğunu ve sorun bulunmadığını belirtirken, başvurması halinde geriye dönük birikmiş engelli maaşlarını ve bundan sonra da maaşlarını alabileceğini belirtti.
SGK:TOPLU ÖDEME YAPILACAK
SGK yetkilileri, engelli maaşı alan kişilerin maaşları ödenmeden önce son durumları kontrol edilip, ona göre maaş ödemesi yapıldığını açıkladı. Yetkililer, Kenan Kaynar'ın yapılan kontrolünde adres değişikliği saptanınca sağlık provizyonunun durdurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Maaş konusunda hane halkına düşen kişi başı gelir 120 TL'nin altında ise engelli maaşı verilir. Üstünde ise, verilmez. Yapılan incelemede gelirin 120 liranın üstünde olduğu içinde Kaynar'ın maaşı kesildi. Kaynar, yeniden adresini Konya'da taşıdığı için sağlık provizyonu aktif hale geldi. Maaşını alabilmesi içinde geçtiğimiz ay müracaatta bulunduğu için ve 3 ayda bir maaş aldığından kendisine Aralık ayında, ödenmeyen geriye dönük maaşlarıyla birlikte yaklaşık 2 bin lira civarında toplu ödeme yapılacak."