Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı ile Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu'nun işbirliğiyle, bir dönem kavgalarıyla gündemden düşmeyen adliye binasında 'Adliye, Adana'ya renk katıyor' konulu sanat etkinliği düzenlendi.
Yeni binanın 2003 yılında hizmete girmesiyle sadece, Adana Bölge İdare Mahkemesi, Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi ile seçim müdürlerine hizmet veren tarihi binadaki etkinlikte, Aile Mahkemesi Hakimi Erdem Şimşek ve Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri Vahit Baltacı ile Sinan Sivri 'Doğanın Renkleri' adlı fotoğraf sergisi açtı. Sergide, hakimlerin yaklaşık 3 yıl boyunca, Kahramanmaraş'ın Andırın İlçesi'nden Mersin'in Mut İlçesi'ne kadar Torosları karış karış gezerek, fotoğrafladıkları endemik çiçeklerden oluşan 36 eser yer alıyor.
Etkinlikte, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr.Haluk Uygur ve Nazan Gökkaya, Adalet Bakanlığı'ndan aldıkları izinle hapishanelerde çektikleri fotoğraflardan oluşan 'Tesbihsiz Hapishaneler II' adlı fotoğrafik gösterisini sundu. Ayrıca, Altınoran Düşünce Sanat Platformu Sinema Atölyesi'nin, Alzheimer hastalığı konusunda farkındalığı artırmak için çektiği 'Ceviz' adlı kısa film gösterildi.
Etkinlikte konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Bu mütevazı ama anlamı büyük etkinliğe katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Sanatçı arkadaşlarımızı kutluyorum. Adana'mızın böyle güzelliklerle gündeme gelmesi, bizim de en büyük dileğimizdir. Bu konuda sanatla, kültürle uğraşan herkese her zaman katkıda bulunmaya çalışıyoruz" dedi. Vali Coş, Türkiye'nin en büyük müze kompleksinin de Adana'ya yapıldığını söyledi.
'GÜZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da konuşmasında "Bugün burada Adana adliyemizin hakimlerinin 2 yıl boyunca hazırladığı, Torosların zirvesinden getirdikleri güzellikleri hep beraber seyrettik. Yine cezaevlerimizin başka bir yönünü izledik. Adana'ya ait bu güzellikleri hep beraber ortaya çıkarmak üzere birlikte çalışacağımıza ve bundan Adana'nın adına çok güzel sonuçlar çıkacağına dair en küçük bir endişemiz yok. Adana ismi etrafında hepimiz birleşeceğiz ve Adana'nın bu güzelliklerini hep beraber yaşacağız" diye konuştu.
'TESBİH BULAMADIK'
'Tespihsiz Hapishaneler' konulu fotoğrafik gösterisi hakkında bilgi veren Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Dr. Haluk Uygur, Adalet Bakanlığı'ndan izin alarak Adana'daki 2 ayrı hapishanede 4 hafta süren bir çalışma yaptıklarını söyledi. Dr. Uygur, "Çalışmalarımız esnasında bir de tespihli fotoğraf çekmek istedik. Ama tespih bulamadık. İnsanlar burada tespih çekecek zaman bulamıyormuş. Çeşitli konularda eğitim görüyorlar. Hem meslek öğreniyor, hem de üretim yapıyor. Tespih çekmiyor. Tespihsiz hapishaneler ismini de böyle çıktı" dedi.
'HAYALİMİZ GERÇEK OLDU'
Etkinliğin adliye binasında yapılmasıyla ilgili de Dr. Uygur, şunları anlattı:
"Diğer adliyelerden hiç farkı olmayan, belki diğer adliyelerden daha iyi ve üstün çalışan Adana Adliyesi her nedense kavgalarıyla anılırdı. Biz sanatçılar derdik ki, gitsek biz orada sergi açsak, gazeteci arkadaşlarımız bizi Türkiye'ye hatta dünyaya duyursa. Bu kez de sergi için bir araya geldiler deseler diye hayal kurardık. Hayallerimiz gerçekleşti."
Yapımına 1946 yılında başlanıp, 2 yılda tamamlanarak, o devrin en ihtişamlı binası olarak kabul edilen adliye binasında gerçekleştirilen etkinliğe Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve çok sayıda il yöneticisi ve davetli katıldı.

MKA(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)