Teslime TOSUN/ANTALYA, () - ANTALYA Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, adli yıl açılış törenindeki konuşmasında, adaletle ilgili Kuran'da yer alan ayetlerden örnekler verdi. Başsavcı Bağcı, "Devletin kapısı adaletin ve iyiliğin kapısıdır. Bu kapı her zaman açık tutulmalıdır" dedi.
Antalya'da adli yıl açılış töreni, Adalet Sarayı önünde yapıldı. Törene Vali Sebahattin Öztürk, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül, Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Cihat Göktepe, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Böcek, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın yanı sıra, çok sayıda hakim, savcı, avukat ve adli personel katıldı.
'OYLAMA ŞIK DEĞİL'
Törende konuşan Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, ülkemizde hak arama özgürlüğünü temsil eden ve yargının kurucu unsuru olan savunma mesleğinin anlamı ve öneminin hala kavranamadığını belirterek, "Barolar Birliği Başkanı'nın adli yıl açılış töreninde yapacağı konuşmayı oylama konusu yapan Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bu tavrı yakışık almamıştır. Aynı şekilde törenin boykot edilmesi de devlet geleneği ve ciddiyeti ile bağdaşır nitelikte değildir. Avukatlığı yargının kurucu, eşit ve bağımsız bir organı olarak görmeyen hiçbir anlayış kabul edilemez. Baroları kalıba dökmeye çalışmak, değersizleştirmekle eş anlamlıdır" dedi.
17 Aralık sürecine de değinen Baro Başkanı Bacanlı, "17 Aralık'ta başlayan ve bu güne kadar devam eden süreçte yaşananlar, Ergenekon, Balyoz ve benzeri soruşturmalardan gerekli derslerin alınmadığını göstermektedir. Gece yarısı baskınları, medya eşliğinde aramalar, itibarsızlaştırma, kelepçeyle teşhir, peşinen suçlu ilan etme, gözaltı sürelerinin aşılması, savunma hakkının hiçe sayılması, kendiliğinden gelenlerin kaçma şüphesi sebebiyle tutuklanması vesaire, değişen hiçbir şey olmamıştır. HSYK 1. Dairesi'nde yapılan değişiklik sonrasında atanan hakimlerin vermiş olduğu arama, gözaltı ve tutuklama kararlarının hakkaniyetine gölge düşürmüştür" diye konuştu.
BAŞSAVCIDAN HUCURAT SURELİ ADİLLİK ÇAĞRISI
Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı ise konuşmasında, ayetlerden örnekler verdi. Başsavcı Bağcı, şöyle konuştu:
"Devletin kapısı adaletin ve iyiliğin kapısıdır. Bu kapı her zaman açık tutulmalıdır. Yusuf Has Hacip şöyle demiştir; 'Tanrının kullarına faydalı ol. İnsanlara faydalı kimseye ancak insan denilir.' Yönetici kadronun bilgili olması, akıllı ve cesur olması güzeldir. İyi niyetli ve güzel ahlaklı olması hepsinden güzeldir. Hucurat Suresi 9'uncu ayette 'Hükmettiğiniz zaman adaletle hükmedin. Allah adilleri sever' buyrulurken, Maide Suresi 8'inci ayette 'Ey inananlar Allah için adaleti ayakta tutup, gözeten şahitler olun. Bir topluluğa olan öfkeniz sizi adaletsizliğe sürüklemesin' denilmektedir. Şu anda kamu görevi yapan bizler önceden aynı görevi yapıp insanlardan saygı görüp, sonradan toprağın altına girenlerden ibret almalı, onların yaptıkları hatalardan kaçınmalı, yaptıkları güzel işlerin daha güzelini yapmaya çalışmalıyız. Sözlerimi bu adli yılın adil, hızlı ve doğru kararların verildiği, dava ve soruşturma sayılarının azaldığı bir yıl olması dileğimle tamamlıyorum."

FOTOĞRAFLI