Mahir ALAN/ ADIYAMAN, () - ADIYAMAN’da, İş-Kur ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Sürü Yönetimi Elemanı' eğitiminden mezun olan 47 çobana sertifikaları verildi.
Kursa katılan ve 120 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimi başarıyla tamamlayan 47 kursiyer için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Sertifika dağıtım törenine; Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, İş Kurumu İl Müdürü Ramazan Tatar ile kurum müdürleri katıldı.
Törende konuşan Vali Mahmut Demirtaş, kursla çobanlık mesleğinin modernleşeceğini ve eğitimli kişiler tarafından yapılacağını anlatarak, "Bu kurslarla amacımız, bir çobanın bakmakla yükümlü olduğu hayvanlara teknik anlamda nasıl daha iyi bir şekilde bakabileceğidir. Çobanlık çok önemli bir meslektir ve en iyi çobana en fazla para verilir. Bunun nedeni o kişinin koyunları ve sürüyü çok iyi beslenmesini bildiği içindir. Onun için o çobanın baktığı sürü mutlaka daha fazla et ve süt getirir. Bu açıdan ‘Sürü Yönetimi’ eğitimini Adıyaman’da çok önemsiyorum. İnşallah bu eğitim çobanlarımıza bir şeyler katmıştır” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise yaşanan sorunlardan dolayı son yıllarda küçükbaş hayvan sayısında düşüşler olduğunu vurgulayarak, "Özellikle 2007 ve 2009 yılarında ülkemizde meydana gelen kuraklıktan dolayı küçükbaş hayvan sayısı 26 milyona kadar gerilemiştir. Bakanlığımızın 2011 yılında uygulamış olduğu yeni projeler kapsamında küçükbaş hayvan sayısı artmış ve 2014 yılı başında bu sayı 38 milyona yükselmiştir. Sürü yöneticiliği ile bu anlamda da bir adım atılmış olacaktır" dedi.
Düzenlenen kursa katılan ve sertifika almaya hak kazanan Mahmut Taştan adlı kursiyer ise, hayvan yetiştirme ve besleme konularını daha iyi öğrendiklerini kaydetti. Yapılan konuşmaların ardından eğitimini başarıyla tamamlayan 47 kişiye sertifikaları verildi.

MA (HK/RT) (FOTOĞRAFLI)