MISIR'da İhvan Lideri Muhammed El Biltaci'nin, darbe karşıtı gösterilerde yaşamını yitiren kızı 17 yaşındaki Esma'nın adının verildiği, Erzurum'un Yakutiye ilçesinde 3 milyon lira harcanarak yaptırılan park törenle açıldı. Parka Esma adının verilmesine Belediye Meclisi'ndeki MHP'li üyeler 'Bizim birçok kadın kahramanımız var. Parka onların ismi verilsin' diyerek karşı çıktı. Ancak MHP'li 6 üye ret oyu kullanırken Ak Partili 25 üyenin oyları ile parkın adı 'Esma Park' oldu.
Erzurum’un merkez Yakutiye İlçe Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısında Hilalkent Semtindeki, Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi'nde yaptırılan mesire alanına 'Esma Park' adı verilmesi üyelerin teklifine sunuldu. Toplantıya katılan MHP'li 6 meclis üyesi, 50 dönümlük parka Esma adının verilmesini istemedi. MHP'liler adına konuşan Meclis üyesi İsmail Arslan, "Türkiye'de birçok kadın kahraman varken, parka Esma'nın adının verilmesi çok yanlış. Başkan kadın kahraman istiyorsa, Bingöl'de bombanın üzerine yatarak çocuklarının hayatını kurtaran Hatice Belgin'nin veya İstanbul'da PKK yandaşlarınca yakılan özel halk otobüsünde yanarak yaşamını yitiren Serap Eser'in adı verilebilir" dedi. Ancak oylama sonucunda 25 oyu bulunan AK Partili'ler kararı meclisten geçirdi.
'RABİA İŞARETİ DE VAR'
Mısır'da direnişçilerin sembol haline gelen 'Rabia' işaretinin de bulunduğu Esma Park dün düzenlenen törenle açıldı. Parkın açılışına Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Eyüp Tavlaşoğlu, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ve çok sayıda davetli katıldı. Yazı kısa olan Erzurum'da mesire alanlarının önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Ali Korkut, açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Erzurum'da halk yaz mevsiminde ağacın bol olan ilçelere pikniğe gider. Biz bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için mesire alanları yaptık. İstimlak bedeli ile birlikte yaklaşık 3 milyon liraya mal olan ve içerisinden lokanta, spor salonu ile yüzme havuzunun da bulunduğu parka Esma adını verdik. 17 yaşındaki Esma, geçen Ağustos ayında Mısır'da güvenlik güçlerinin 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere ateş açması sonucu yaşamını yitirmiştir. Aynı zamanda Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerinden Muhammed el-Bilteci'nin kızı olan Esma'nın babasının yazdığı mektup milyonları ve Başbakanımızı yürekten ağlatmıştır. Bu isimdeki amacımız bir tavır belirlemektir. Bu tavrımız darbelerden çok çile çekmiş bir milletin, darbeye karşı direnişin sembolü haline gelen bir ismi içimizde, kalbimizde Erzurum'da ve Yakutiye ilçesi'nde yer vermek ve yaşatmaktır."