MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli psikiyatri uzmanı Dr. Şahut Duran, yerel seçimde adayların ruh sağlığı sorunları konusuna dikkat çekerek, adayların kaybetmeye de kendilerini hazırlamaları gerektiği uyarısında bulundu.
Birkaç gün sonra yapılacak olan yerel seçim öncesi adayların içinde bulundukları ruhsal durum ve sonrasında onları nelerin beklediği ile ilgili değerlendirmede bulunan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi psikiyatri uzmanı Dr. Şahut Duran, her adayın her türlü sonuca hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Dr. Duran, adayların seçim boyunca inandıkları siyasi görüş sebebiyle kendilerinden geçtiğini belirterek, "Milleti temsil etmeye aday kişinin bir anlamda kendinden vazgeçmesi gerekiyor. Tam anlamıyla olmasa da bir çok kişilik özelliklerinden ödün verdiklerini görüyoruz. Diğer bir faktör de adayın inandığı siyasi görüş psikolojik olarak bir kendinden geçmişlik hali, biyolojik olarak birçok hormonal aktivitede artışa yol açarak yorgunluğa, acıya, uykusuzluğa daha bir dayanıklı hale getiriyor" diye konuştu.
'KENDİNİ BEĞENMİŞ ADAYLARIN KAYBETME DÖNEMİ AĞIR GEÇER'
Psikiyatri doktoru Duran, seçim süresi boyunca birçok adayın ailesinden, sosyal yaşamından ve özellikle ekonomisinden birçok ödünler verdiğini ve bu nedenle kaybeden adayların ağır dönemler geçirebileceğini dile getirdi. Özellikle kendini beğenmiş adayların seçimi kaybetmesinin bedelinin ağır olabileceğini söyleyen Dr. Duran, "Aşırı maddi ve manevi yatırımın karşılığını alamayan bir kişi doğal olarak bir yas sürecine girecektir. Başta kabullenme konusunda sorun olabilir hatta inkar edebilir, başka seçenekler bulmaya çalışabilir. Daha sonra kabullenme ve hüzün dönemi gelir. Bu dönemde depresif şikayetler yani yorgunluk halsizlik olabilir. Son olarak da tekrar normal döneme dönülür. Bunlar aslında normal sayabileceğimiz tepkilerdir. Özellikle kendini begenmiş yapıdaki insanlar da kazanamama durumları çok ağır geçer. Bu kişilerin tepkisi savaş çıkarmaya kadar varabilir" dedi.
Politikayı içselleştiren adayların seçimden sonra kaybetme duygusunu çok kolay atlatabileceğinin altını çizen Dr. Duran, bu dönemi atlatabilmek için kişinin gerçek anlamda politikayı içselleştirmiş olması gerektiğini hatırlattı. Dr. Duran, siyasi hırs taşıyan, politikayı içselleştirmemiş adayların kaybetme duygularının çok ağır olacağını söyledi.

İK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)