Haşmet Bahadır LAÇİN/YUMURTALIK (Adana) , () - ADANA’nın Yumurtalık ilçesinde su ürünleri avı sırasında zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması ya da kullanım hataları nedeniyle denize terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi amacıyla 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' başlatıldı.
Proje tanıtımı için Yumurtalık Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen etkinliğe Adana Valisi Mustafa Büyük, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Yumurtalık Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik, balıkçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Katılımcılara seslenen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül , "Bu proje ülkemizde ilk kez uygulanan ve denizlerin temizlenmesi ile çevrenin korunması açısından da son derece yararlı bir çalışmadır. Bu proje sayesinde denizde yaşayan canlıların yaşam alanları korunacak, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılık engellenerek biyolojik ve ekonomik kayıpların önüne geçilecektir" dedi.
PROJEYİ ANLATTI
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak ise şunları söyledi:
"Su ürünleri önemli bir sektör. Halkımızın gıda kaynağı ve hayvansal protein ihtiyacını karşılıyor. İstihdam oluşturuyor. Ekonomiye katkısı var ve ayrıca kültürümüze de katkı sağlıyor. Su ürünleri ile ilgili tüm uygulamalarda değişmez ilke ise sürdürülebilirlik. Su ürünleri ile ilgili tüm mevzuatlar geliştirilirken en çok bu ile üzerinde durulur. Bu proje ilk olarak Adana, Hatay, İstanbul ve Muğla illerinde uygulamaya konmuştur. Denizlerde av sırasında istenmeden kaybolan ve terk edilen av araçları uzun süre ortamda kalıp kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümüne neden oluyor. 'Hayalet Avcılık' olarak da adlandırılan bu durum deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek habitatlara zarar veriyor ve ayrıca ekonomik zarara da neden oluyor. Dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8-12’lik kısmı kaybolmaktadır. Bu durum ülkemiz için de geçerlidir ve her yıl yaklaşık 1.000-2000 kilometre uzunluğunda ağ denizlere terk edilmektedir. Bu av araçlarının bedeli ise yaklaşık 13 milyon liradır. Artık bunun önüne geçiliyor."
Adana Valisi Mustafa Büyük de projede emeği geçenlere teşekkür ederken dalgıçlar denize dalarak atık av malzemeleri çıkarıldı.

FOTOĞRAFLI