Bünyamin YIL- Yusuf BAŞTUĞ- Akif ÖZDEMİR- Çağlar ÖZTÜRK- Şahin ÖZER/ADANA, () - ADANA'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yaklaşık 15 bin kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüşte bazı gruplar hükümet aleyhine sloganlar attı, bazıları canlı müzikle eğlendi. Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençlerin fotoğrafları taşındı. CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, başına baret takıp, partililerle yürüdü. Kortejde yer alan LGBT üyeleri objektiflerin önünde öpüştü, polislerin yanında selfie yaptı.
Saat 15.00'dan itibaren Mimar Sinan Kültür Parkı önünde toplanan yaklaşık 15 bin kişi, Uğur Mumcu Meydanı'na kadar yürüdü. Geniş güvenlik önlemi alınan yürüyüş ve miting, polis helikopteriyle havadan da kontrol edildi. İşçi ve memur sendikaları, siyasi partiler, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri üyeleri, 1 Mayıs ile ilgili pankartlar ve dövizler açtı. BDP'liler yürürken, Abdullah Öcalan'ın posterini açtı.
Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Trans ve İnterseks (LGBT) Platformu da kortejde yer aldı. Platform üyeleri, objektiflerin önünde öpüşerek, kutlama yaptı. 'Tomalara karşı gelen, işte benim Zeki Müren' sloganı atıp, alkışlarla tempo tuttu.
Kortejde yer alan gruplar, yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüşle Uğur Mumcu Meydanı'na ulaştı. Burada da Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirdi. Meydanı dolduran kalabalık, müzik eşliğinde dans edip, halaylar çekti. Bir işçi ve bir memur, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı. Abdullah Öcalalan'ın 1 Mayıs'la ilgili mesajı Türkçe olarak okundu. Gruplar bir süre daha müzik eşliğinde eğlenmeyi sürdürüp, olaysız dağıldı.
GÖBEK ATARAK KUTLADILAR
Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde ise Roman vatandaşlar 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı mangal yakıp göbek atarak kutladılar. Sarısakal Parkı'nda bir araya gelen Romanlar, 1 Mayıs'ı her yıl geleneksel olarak kutladıklarını belirtirken, kutlamaların olaysız geçtiğini belirterek şunları söylediler:
"Bizde kavga gürültü olmaz. Biz yemek yapar yeriz, ailelerimizle sevdiklerimizle bir araya geliriz. Şarkılar eşliğinde göbek atarak 1 Mayıs'ı kutlarız. Biz eğlenmeyi seçeriz tüm Türkiye'nin örnek almasını isteriz."

BY(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)