Bünyamin YIL/ADANA, () - ADANA'da yangın, trafik kazaları ve doğal afetlerde çok sayıda insanı yaşama döndüren, zor durumda kalan hayvanların da imdadına yetişen itfaiyecileri güçlendirmek için çalışma başlatıldı.
Yerel seçimlerin ardından bütün şehre hizmet vermeye başlayan Adana Büyükşehir Belediyesi, halen 4'ü merdivenli 29 araçla hizmet veren İtfaiye Daire Başkanlığı'nın filosuna özel donanımlara sahip 19 yeni araç alımı için ihale açtı.
80 SANİYEDE 21 KİŞİYİ TAHLİYE EDECEK
İtfaiye Daire Başkanı Gazi İlbarshan Alpman, sorumluluk bölgesinin 5 ilçeden 15 ilçeye genişlemesiyle, 89 yıl önce kurulan Adana itfaiyesinin güçlendirilmesinin zorunlu hale geldiğini, bu kapsamda araç filosuna son teknolojiye sahip özel donanımlı araçlarla takviye yapacaklarını, saniyelerin büyük önem taşıdığı yangın, kaza ve doğal afetlere en kısa sürede müdahale etmek için yeni planlamalar yaptıklarını söyledi.
Gazi İlbarshan Alpman, itfaiye filosunda 54 ve 24 metre aralığında 4 merdivenli aracın hizmet verdiğini, ancak yüksek katlı kentleşmeye paralel olarak yeni satın alınacak araçlar arasında 55 metrelik hidrolik asansörlü aracın öne çıktığını vurguladı.
4 Eylül'de yapılacak ihalede satın alınacak 19 aracın özel donanımlı olacağı için imalatının 5-8 ay süreceğini kaydeden Alpman, "Filomuza dahil olacak 55 metrelik hidrolik asansörlü araç 40 saniyede en yüksek noktaya ulaşacak, aynı sürede yere inecek. Araç parkımızdaki mevcut merdivenli araçlarımızın sepeti 5-6 kişilik, yeni asansörlü aracımız ise 21 kişi kapasiteli olacak. Yani, 80 saniye içinde 21 kişiyi tahliye edebileceğiz" dedi.
ARAZİ VE İKLİME GÖRE PLANLAMA
Adana'nın kuzeyindeki ilçelerin arazi yapısının dağlık, yerleşimlerin dağınık olması, iklim özelliklerinin sertliği nedeniyle kar küremeli itfaiye araçlarının filoya dahil edileceğini anlatan Alpman, "15 ilçede arazi yapısı ve iklime göre planlamalar yürütürken, yangına müdahalede en yakın noktadan su almamız önem taşıyor. Bu nedenle Orman Bölge Müdürlüğü ve ASKİ ile koordineli şekilde stratejik noktalarda su alma yapıları oluşturacağız. Ayrıca ilçelerimizle kesintisiz haberleşme için telsiz ağımızı oluşturuyoruz. Müdahale araçlarımıza ihbar noktasına en kısa sürede ulaşması için uydu takip ve yönlendirme gibi teknolojik yenilikleri de kazandıracağız" diye konuştu.
DALGIÇ TİMİ VE KADROLU KÖPEKLER
İtfaiye Daire Başkanlığı'nın norm kadrosunun 550 personel olduğunu, halen 382 personel ile hizmetlerin yürütüldüğünü ifade eden Alpman, araç ve teçhizat güçlendirmesinin yanı sıra insan kaynaklarının eğitimine de büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Sualtı arama ve kurtarmalarında görev alacak dalgıç timi kurmayı planladıklarını, kadroda dalgıç bröveli itfaiyeciler olduğunu anlatan Alpman, şöyle dedi:
"Dalgıç eğitimli personelimiz ve gereken ekipmanımız var, ancak arama ve kurtarma faaliyetini yapma yetkisi dalgıç polisimizde. Bu konuda polisimizle birlikte çalışma yapmak için girişimlerimiz oldu. Olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca, olası doğal afetlerde arama ve kurtarma yapmak için özel eğitimli 2 adet köpeği de kadromuza dahil edeceğiz."


FOTOĞRAFLI