ADANA Büyükşehir Belediye Meclisi, kömür madeni faciasının yaşandığı Manisa'nın Soma İlçesi'ne yardım için MHP'li Başkan Hüseyin Sözlü'ye yetki verdi. Meclis oturumunda ölen maden işçileri için Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi.
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden ocağında yaşanan facia, 79 üyeli Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de büyük üzüntü yarattı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerine Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyip, yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmasını temenni etti. Sözlü, "Devlet geleneğimizde maalesef afetlere karşı tedbir alma konusunda mahir bir özelliğimiz yok ama afetler olduktan sonra idare ve millet olarak gerekli yardımlar yapılıyor. Bu olayda da devletin kamu gücünü kullanılarak yapılması gerekenlerin gerçekleştirileceğine şüphemiz yoktur. Biz de temsilcisi olduğumuz Adana halkı adına vefat eden ve yaralı olarak kurtulan işçi kardeşlerimizin ailelerine yardım konusunda üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. İhtiyaç olursa, Adana Valiliğimiz ve sivil inisiyatifin de katkı koyacağı bir yardımın içinde olacağız" dedi.
'İŞ KAZASI DEĞİL, KATLİAM'
Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar ise olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirip, Soma'daki olayı iş kazası değil, katliam olarak nitelendirdi. Zeydan Karalar, Türkiye'de her yıl iş kazalarında ortalama bin 100 kişinin öldüğünü, yapılan araştırmalarda bu kazaların yüzde 95'inin önlenebilir olduğu gerçeğinin bilimsel raporlarla ortaya konulduğunu anlattı. Karalar, "Yetkililer, sorumlular, bu olayda 'kader' deyip, işin içinden sıyrılamaz. Çünkü insan hayatının değeri hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Bu facia, ucuz işgücü sağlamak için insanı değersizleştiren taşeronlaşmanın bir sonucudur" diye konuştu. Karalar, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle planladıkları iki konser etkinliğini de iptal ettiklerini duyurdu.
MHP Grup Sözcüsü Ali Şimşek ve AK Parti Grup Sözcüsü Ozan Gülaçtı da Soma'daki yaraların sarılması için Adana'dan yardım yapılması konusundaki teklifi destekleyen konuşmalar yaptı. Belediyede görevli imam İbrahim Cansız, divana gelip, Kuran'ı Kerim okudu. Meclis üyeleri de el açıp dua etti.Daha sonra yapılan oylamada Meclis üyeleri, Soma'ya yardım için Başkan Sözlü'ye oy birliğiyle yetki verdi.
Toplantıda ayrıca 2 yıl önce mülkiyeti belediyeye ait Seyhan Nehri kıyısı Demirköprü yakınındaki yeşil alanın Gençlik Merkezi yapılması şartıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsisiyle ilgili meclis kararının mahkemece iptali değerlendirildi. Başkan Sözlü, mahkeme kararına uyacaklarını ancak bu yatırımın Adana'ya kazandırması için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne daha uygun bir arazi tahsis edilmesi için üyelerden destek istedi.

BY(BK/AK) (FOTOĞRAF)