ADALET Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye ile Rusya arasındaki narenciye ihracatı sorununun çözülmesi için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Hatay'ın Erzin İlçesi'nde 4'üncüsü gerçekleşen Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali'ne katılan Bakan Sadullah Ergin, festivalin, yöre narenciyesinin pazardaki değerini artıracağını, ekonomiye daha fazla girdi sağlanacağını söyledi. Bu yıl toplanan mahsulün geçen yıla göre daha yüksek olduğunu, fakat pazardaki sıkıntılardan dolayı ihracatta tıkanma yaşandığını belirten Ergin, "Dün Sayın Başbakanımız Rusya'daydı. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile yaptığı görüşmede, narenciye ihracatçılarımızın bu konusu gündeme getirildi. Bunun üzerine Sayın Putin, kendi Başbakan 1'inci Yardımcısını görevlendirdi. Türkiye'de de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında bir komite oluşturuldu ve bu komite, kapanan sebze, meyve hallerinin yenisini inşa etmek üzere bir çalışma heyeti oluşturdu. Böylece kısa sürede ihracatçının bu problem çözülecek, ihracatta yaşanan tıkanıklık aşılacak" dedi.
Ergin, buradan da Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne geçip Ticaret Sanayi Odası ve Ticaret Borsası'nın ortaklaşa düzenlediği yemeğe katıldı. Burada bir konuşma yapan Ergin, "Hatay'ın geçmişten gelen alacaklarını tahsil ediyoruz. Türkiye ayrı, Hatay ayrı yerdeydi. 1939'da Anavatan'a katıldı ama alacaklarını tam hakkıyla alamadı. Geçişe hizmet yapanlara teşekkür ederken geçmiş yıllar itibari ile Hatay yatırımları ve hizmetleri tam anlamı ile alamamıştı. Alamadığımız hizmetleri bu dönemde vade farkıyla tahsil ediyoruz" diye konuştu.
Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'te meydana gelen patlamaya da değinen Ergin şunları söyledi:
"Reyhanlı yakın tarihte büyük bir travma yaşadı, Allah böyle bir sıkıntıyı tekrar yaşatmasın. Reyhanlı'nın sabrı, asaleti, sebatı, tümü örnek olacak düzeydeydi. Vakarından sabrından hiçbir şey eksiltmeden, meselinin halli noktasında kardeşlik hukukunu zedelemeden sorunun üstesinden gelme noktasında örnek tavır sergiledi. Felaketten sonra hükümet, devlet Reyhanlı'nın yanında oldu. Olmaya devam edecek. Atılan birçok adımları yeterli görmüyoruz."