BURSA’nın Kestel İlçesi’ne bağlı Aksu Köyü’nde Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamid tarafından yaptırılan ve üzerinde tuğra ile kitabe bulunan çeşme, hırsızlık olayına karşın alarmla korunuyor. Aksu Muhtarı İbrahim Özcan, Osmanlı tuğrasının altında değerli maden veya para var rivayeti yüzünden sık sık hırsızlık olayıyla karşı karşıya kaldıkları için bu önlemi aldıklarını söyledi.
Kestel İlçesi’nin Aksu Köyü’nde bulunan ve 2’nci Abdülhamid döneminde yaptırılan tarihi çeşme ve kitabesi köylüler tarafından koruma altında tutuluyor. Hırsızlık olaylarına karşı çeşmenin üzerindeki padişah tuğralı kitabeyi önce camekan içine alan köylüler, hırsızlığı önlemek için dokunulduğunda sesli uyarı veren alarm taktırdı.
Aksu Muhtarı İbrahim Özcan, Osmanlı tuğrasının altında değerli maden veya para var rivayeti yüzünden sık sık hırsızlık olayıyla karşı karşıya kaldıkları için bu önlemi aldıklarını söyledi. Özcan, tarihe sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, tarihi İpekyolu güzergahında bulunan köylerindeki 1460 yılında yaptırılan hamam ve camiinin de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyonunun ardından koruma altında tutulduğunu kaydetti.
1894 yılında tamamlanan Osmanlı tuğralı çeşme üzerindeki kitabe şunlar yazılı:
“Büyüğümüz Hazret-i Abdülhamid Han Gazi, Bu çeşmeyi imar etti ve baştan başa taze bir hayat verircesine şenlendirdi. Yollar açarak halkın ulaşımına kolaylaştırma sağladı.
Merhamet edip, etraftan berrak ve temiz su getirilip akıtılmasının gerçekleştirilmesini istedi. Padişah’ın ve vekaleti üzerine Münir Paşa da, yapımında yol gösterip, kılavuzluk edip, masraf etti. Bütün bunlardan dolayı, üzerine aldığı işi sonlandırdı. Şanlı Padişah’ın şu yeni yapılmış pürüzsüz eseri, sevinci artırmış, ferahlık vermiştir. Aksu’ya güzellik veren, şiir söyler gibi akan, karşılık beklemeden olan sevgiyle buraya yapılması uygun görüldü.”

AG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)